A szlovák oktatási reformot bírálja a Pravda

Vágólapra másolva!
Szlovák öntudatot akar verni a magyar nemzetiségű gyermekek fejébe a szlovák oktatásügyi miniszter - állítja a pozsonyi Pravda. A független szlovák napilap szombati írása szerint ez nem más, mint "megrendelésre készült" történelem.
Vágólapra másolva!

A szlovák közoktatás mai helyzete nagyban hasonlít az 1989 novembere előttihez, amikor a történelmet a párt és a kormány politikai megrendelésének szellemében tanították - írta szombati számában a pozsonyi Pravda.

Nem lehetne megkérdőjelezni az oktatási miniszter céljait, ha arról lenne szó, hogy a magyar gyerekek ugyanolyan esélyt kapjanak a szlovák történelem megismerésére és a szlovák nyelv elsajátítására, mint a szlovákok. Ján Mikolaj lépéseinek azonban egészen más kicsengése van.

A minisztériumnak nem tetszik az eddig elfogadott magyar kisebbségi történelemkönyv, amely a szlovák történelemkönyvön alapul, kiegészítve a magyar történelem néhány fejezetével. Helyette a minisztérium olyan könyvet szeretne látni a magyar diákok padjain, amely erőteljesen szlovák nemzeti szellemű - mutat rá a lap.

Mindez abban a helyzetben történik, amikor bizonytalanság van a parlamentben elfogadott, a kétnyelvű földrajzi névhasználatot engedélyező tankönyvek körül, mert a törvényt a Szlovák Nemzeti Párt és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom az elnökválasztás után az alkotmánybíróság elé akarja utalni. Bizonytalanság van az új tankönyvek körül is, amelyeket a minisztérium szerint néhány hét vagy hónap alatt is el lehet készíteni.

"Mikolaj és nemzeti párti társai talán azt hiszik, hogy a magyar gyerekek nagyobb hévvel fogják magolni a Ludovít Stúrról szóló anyagot, mint a szlovákok? Esetleg a nádpálcák suhogása mellett, ahogy a szlovák gyerekek tanulták a XIX. század végén és a XX. század elején a magyar ábécét?" - teszi fel a kérdést a napilap. (Stúr a 19. században élt, a szlovák függetlenségi mozgalom legnagyobb alakja és a szlovák nyelv egyik megújítója volt. Többek között sikertelen felkelést szervezett a magyar nemzetiségi politika ellen fordulva.)

Az oktatásügyi reform kapcsán mind a szlovák, mind a magyar diákok ezrei és tanítóik is azzal szembesülnek, hogy nem tudják, milyen tankönyvekből fognak tanulni. A reform, azon kívül hogy elhamarkodott, túlságosan is magán viseli a Szlovák Nemzeti Párt jegyeit - mutat rá a Pravda.