Pakisztáni hadisiker a tálibok ellen

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden lehetséges búvóhelyeként is ismert az a pakisztáni régió, ahol a helyi hadsereg - egyik vezetőjének állítása szerint - jelentős sikereket ért el a tálib lázadók ellen. Ez a terület volt a fő hátországa a tálibok afganisztáni tevékenységének is.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni hadsereg hat hónapos offenzívája eredményeként kiűzte a tálib lázadókat egyik erősségükből, az Afganisztánnal szomszédos törzsi területeken fekvő Badzsur körzetéből - közölte szombaton a hadműveletet irányító pakisztáni tábornok.

Tarik Hán vezérőrnagy a helyszínre vitt újságíróknak elmondta, megtörték a tálibok ellenállását, nem "szezonális" sikerről van szó. A harci tevékenység a téli hónapokban általában alábbhagy a térségben, és ennek nyomán a hegyvidéki területen csökken a határon átcsapó fegyveres támadások száma is.

A tavaly augusztusban kezdődött offenzívában a pakisztáni hadsereg szerint több mint 1500-an veszítették életüket, csaknem valamennyien fegyveresek. Több százezer helyi lakos kényszerült elmenekülni biztonságosabb területekre.

A hadsereg szerint a tálibok valóságos miniállamot hoztak létre, saját bíróságokkal és adórendszerrel Badzsurban, a félautonóm pakisztáni törzsi területek legészakibb térségében, amely folyosóként szolgált az Afganisztánba átcsapó kormányellenes lázadók számára.

Badzsur lesz az egyik célpontja az idén tervezett többezer fős amerikai csapaterősítésnek. A térséget úgy emlegetik, mint Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének valószínű búvóhelyét.

Hán tábornök közlése szerint a pakisztáni hadsereg az offenzíva eredményeként ellenőrzése alá vonta Badzsur útjait, lehetetlenné téve a lázadók szabad mozgását. A vezérőrnagy mindazonáltal elismerte, hogy öt vezető felkelőparancsnoknak sikerült elmenekülnie a körzetből, feltehetőleg Afganisztánba.