Légörvény okozhatta az amszterdami repülőbalesetet

Vágólapra másolva!
Egy nagyobb gép keltette légörvényre gyanakodnak a szerdai amszterdami repülőbaleset okaként. Az ötletet török pilóták vetették fel a kilenc halálos áldozattal járó szerencsétlenség körülményeit vizsgáló szakértőknek..
Vágólapra másolva!

Nem zárható ki, hogy egy légörvény okozta a szerdán Amszterdam mellett lezuhant török repülőgép szerencsétlenségét, amelyben kilenc ember vesztette életét. Az ötletet török pilóták vetették föl, akik szerint a Turkish Airlines repülőgépe előtt két perccel egy nagyméretű utasszállító gép szállt le a schipholi repülőtéren, amely esetleg kelthetett olyan erejű "követő légörvényt", amely megzavarta a török gép leszállását.

"Minden lehetséges okot kivizsgálunk. Légörvények a múltban már többször okoztak problémát, így ez sem zárható ki" - közölte Fred Sanders, a holland légiközlekedés biztonságáért felelős hatóság szóvivője.

A szerencsétlenül járt repülőgép fekete dobozából előkerült repülési adatok és hangfelvételek vizsgálata még folyik. A vizsgálók azt remélik, hogy a jövő héten ki tudják deríteni a baleset okát.

Az Isztambulból Amszterdamba tartó Boeing-737 fedélzetén összesen 135 ember tartózkodott, amikor . A baleset következtében kilencen meghaltak, csaknem százan szenvedtek különböző súlyosságú sérülést.