Fényűző partin ünnepelteti magát Mugabe

Vágólapra másolva!
Szombaton ünneplik meg Robert Mugabe zimbabwei elnök 85. születésnapját az ország fővárosában, Hararéban. Támogatói fényűző partit szerveztek az elnöknek, akinek országlása során Zimbabwe mély nyomorba jutott. Miközben Mugabe magát ünnepelteti, alig minden 10. zimbabweinek van rendes munkája, a lakosság fele élelmiszersegélyre szorul, és ezrek vesztik életüket a kolerajárványban.
Vágólapra másolva!

Fényűző partit ad Robert Mugabe zimbabwei elnök 85. születésnapja alkalmából. Összesen közel 60 millió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze hívei a rendezvény megszervezésére, amelyet a főváros Chinhoyi negyedében tartanak. Mugabe február 21-én töltötte be a 85-öt. A szervezők szerint a születésnapi ünnepség alkalmából felvonulást is tartanak, amelyen több ezer résztvevőre számítanak.

Az eseményen állítólag részt vesz Morgan Tsvangirai miniszterelnök, korábbi ellenzéki vezér is. Tsvangirai tavaly még "a kevés elégedett gyűlésének" nevezte Mugabe akkori születésnapi partiját.

Miközben Mugabe magát ünnepli, országa gazdaságilag a szakadékban van. Zimbabwe az esemény hírét megelőző napon kért 2 milliárd dollár (479 milliárd forint) gyorssegélyt gazdasága megmentésére. A lakosság fele élelmiszersegélyre szorul. A munkaképes korú zimbabweiek 10 százalékának van csak rendes munkája. Ráadásul a hatóságok képtelenek megfékezni a hónapok óta dúló kolerajárványt. Az Egészségügyi Világszervezet szerint már 84 ezren betegedtek meg, és 3894 ember vesztette életét a járványban.

"Egy rendes országban nem szerveznének ilyen ünnepséget a jelenlegi körülmények között, amikor olyan sok ember éhezik" - idézte a Reuters John Makumbe helyi politikai elemzőt, Mugabe egyik kritikusát. Makumbe szerint a parti "obszcén és a vezetés érzéketlenségének jele".

Tsvangirai szerint 5 milliárd dollárra lenne szükség az ország gazdaságának helyreállításához. A kétmilliárd dollárt a közszolgáltatások és az üzleti szektor talpra állításához kérték.