A mexikói elnök szerint gondban vannak a drogkartellek

Vágólapra másolva!
Felipe Calderón mexikói elnök elutasítja azokat az amerikai vádakat, melyek szerint országa szétesőben lenne a droggal kapcsolatos erőszakhullám miatt. Calderón szerint 2012-ben kivonják a hadsereget a drogkartellek elleni küzdelemből.
Vágólapra másolva!

Mexikóban egyetlen terület sem tartozik a drogkartellek befolyása alá, nem úgy, mint Kolumbiában - jelentette ki pénteken Felipe Calderón mexikói elnök. Calderón a Pentagon januári tanulmányára reagált, amely szerint Pakisztán mellett Mexikó van a leginkább kitéve az összeomlás veszélyének.

A mexikói elnök azt mondta, 2012-től a mexikói hadsereg kivonul a drogkartellek elleni küzdelemből. A katonákat az erőszakos bűncselekmények elterjedése után vetették be, a drogbandák közötti összecsapásokban idén több mint ezren haltak meg.

"Kolumbiában jelentős területeket tartanak ellenőrzésük alatt bűnözők, gerillák és a kábítószer-kereskedelemből élők. Teljesen hamis az az állítás, hogy Mexikó bukott állam. Nem vesztettem egyetlen területet, egyetlen pontot sem Mexikó területéből" - jelentette ki a mexikói elnök az AP hírügynökségnek.

2006 decemberében, hatalomra kerülésének első napján Calderón katonákat és szövetségi rendőröket vezényelt a drogkereskedelem fellegvárainak számító városokba. Az erőszak azonban nem csillapodott, és azóta 5000-en haltak meg valamilyen kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódó bűncselekményben. "A növekvő agresszió annak jele, hogy a bandáknak nehézségeik vannak" - állította Calderón. Szerinte ezt bizonyítja, hogy a kokain tisztasága 35 százalékkal romlott, ára pedig megduplázódott az elmúlt 3 évben az amerikai utcákon.

A mexikói elnök üdvözölte a hírt, mely szerint a mexikó-amerikai együttműködésnek köszönhetően a múlt héten a Sinaloa-klán 755 tagját elfogták, és lefoglaltak 59 millió dollár kétes eredetű pénzt is. 2006 óta 6,5 milliárd dollárt költött Mexikó állam drogellenes küzdelemre, míg becslések szerint a drogkartellek 10 milliárd dollárt kerestek.

A mexikói elnök szerint addig nem fog véget érni a harc, amíg ennyire sok amerikai kábítószer-használó lesz. Egyúttal fel is szólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen többet a drogkereskedelemből származó pénz és az amerikai fegyverek Mexikóba áramlása ellen. Azonban beismerte, hogy Amerikának nem ez az elsődleges feladata és hogy Barack Obama amerikai elnök azzal segíthet a legjobban Mexikónak, ha talpra állítja az amerikai gazdaságot.