Egy orosz lap szerint Moszkva újra elzárhatja a gázcsapokat

Vágólapra másolva!
A Gazprom orosz gázipari vállalat március 8-án újra beszüntetheti az Ukrajna felé tartó földgázexportot - írta a Kommerszant című orosz lap. Az ukrán importőrnek, a Naftogaznak március 7-én kellene fizetnie a februári szállításokért, de jelezte, ezzel problémák lesznek. Januárban két hétig szünetelt az Európába irányuló szállítás az ukrán-orosz vita miatt.
Vágólapra másolva!

A Gazprom március 8-án újra beszüntetheti a földgázexportot Ukrajna számára. Ennek oka, hogy az ukrán importőrnek, a Naftogaznak március 7-én kellene mintegy 400 millió dollárt fizetnie a februári szállításokért, de jelezte, hogy ezzel problémák lesznek - írta csütörtökön a Kommerszant című orosz lap.

A lap a Gazprom keddi igazgatótanácsi ülésén elhangzottakra hivatkozva, név nélküli forrásokat idézve számolt be minderről. Eszerint Andrej Kruglov, a konszern gazdasági-pénzügyi osztályának vezetője kijelentette, hogy ha a Naftogaz 7-éig nem fizet, 8-án el kell zárni a csapot.

A lap egy meg nem nevezett, magas beosztású forrása azt mondta: "A Gazprom teljesíti a fogyasztókkal szembeni kötelezettségeit, és megfelelő mennyiségben szállít gázt, de a Naftogaznak kevesebbet ad majd, mert az ukrán vállalat nem fogja ingyen kapni a gázt".

Az orosz-ukrán gázvitát lezáró szerződés tartalmazza azt a lehetőséget, hogy a Gazprom leállítsa a szállítást. A szerződés úgy fogalmaz, hogy késedelmes fizetés esetén át kell térni az előre fizetésre.

Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz földgázszállítás az orosz-ukrán gázvita miatt január 6-án szakadt meg. A gáztranzit felújítását két hét után az tette lehetővé, hogy az orosz Gazprom és az ukrán gázimportőr, a Naftogaz vezetői aláírták a gázszállításokat rögzítő szerződést.