Harckocsikat küldenek a lázadó bangladesi határőrök ellen

Vágólapra másolva!
Harckocsikat indított a bangladesi kormány csütörtökön a lázadó határőrök főhadiszállása ellen. A határőrök szerdán lázadtak fel a kormány ellen, magasabb béreket és jobb szolgálati feltételek követelnek. Csütörtökre a zavargások a fővárosról átterjedtek a vidéki városokra. Az összecsapásokban körülbelül ötvenen haltak meg.
Vágólapra másolva!

A bangladesi kormányfő, Sejk Haszina csütörtökön felszólította a határőröket, hogy azonnal vessenek véget a két napja tartó lázadásnak, ellenkező esetben erőszakot fognak alkalmazni - írja a BBC. Néhány órával a kormányfő figyelmeztetése után 10 harckocsi indult meg a határőrök fővárosban található főhadiszállása felé.

A határőrök lázadása szerdán robbant ki az ázsiai ország fővárosában, Dakkában. A főhadiszálláson lövöldözni kezdtek, túszul ejtették a bent lévő tiszteket, valamint megszálltak egy közeli bevásárlóközpontot is. A lázadó fegyveresek magasabb béreket és jobb szolgálati feltételek követelnek.

A BBC szerint a zavargásokban eddig legalább 50 ember halt meg. A kormány felajánlotta, hogy általános amnesztiát kapnak a lázadó határőrök, és figyelembe fogják venni a panaszokat. A kormány a katonaságot kivezényelte az ország több városába.

A zavargások csütörtökre a fővároson kívül több vidéki vársora is átterjedtek. A BBC szerint a lázadó határőrök legalább 12 városban tartják ellenőrzés alatt a laktanyákat. A főváros közelében található Pilkhana város laktanyái környékén annak ellenére is heves harcokról érkeztek hírek, hogy a határőrök állítólag elkezdték letenni a fegyvert. A közelben található iskolákat bezárták.

A kormány utasítására csütörtökön szerte az országban leállt a mobiltelefon-szolgáltatás. A hatóságok így akarnak gátat szabni a lázadással kapcsolatos híresztelések és félrevezető információk terjesztésének.

Mohammed Kamrum Iszlám bangladesi helyettes igazságügy-miniszter az MTI szerint azt mondta: a következő órákban valószínűleg minden határőr beszolgáltatja fegyverét. A dakkai főhadiszállásnál várakozó tisztségviselők viszont azt mondták, lassan folyik a fegyverleadás. Egyes hírek szerint a lázadók között nézeteltérések támadták, és egy részük nem hajlandó megadni magát.