Megharagudott Moszkva Haraszti Miklósra

Vágólapra másolva!
Éles hangú nyilatkozatban ítélte el az orosz külügyminisztérium az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet magyar munkatársát, Haraszti Miklóst, aki bírálta az orosz hatóságokat a Politkovszkaja-gyilkosság perének kapcsán. Haraszti egy hete azt mondta, megdöbbentő, hogy felmentették az ismert újságíró Anna Politkovszkaja megölése miatt indult per vádlottjait.
Vágólapra másolva!

"Provokatív jellegűnek" minősítette az orosz külügyminisztérium Haraszti Miklósnak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselőjének a Politkovszkaja-üggyel kapcsolatban tett nyilatkozatát - közölte Andrej Nyesztyerenko szóvivő csütörtökön.

Haraszti Miklós egy hete fejezte ki megdöbbenését az Anna Politkovszkaja orosz újságíró meggyilkolása ügyében perbe fogott vádlottak felmentése nyomán. Haraszti szerint az orosz hatóságok képtelenek szembeszállni az oknyomozó újságírók elleni erőszakkal. Emlékeztetett rá, hogy eddig egyetlen ismertebb ügyben sem helyezték vád alá azokat, akik az újságírók ellen elkövetett merényletek mögött álltak, sőt, többnyire a végrehajtókat sem találták meg, illetve ítélték el.

Anna Politkovszkaját 2006. október 7-én lakóházának bejáratában lőtték agyon. Az öt halálos lövés a feltételezések szerint megrendelésre dördült el. A pontos okot sem tudni, de széles körben feltételezik, hogy a gyilkosság összefügött Politkovszkaja munkájával. Az újságírónő rengeteg olyan témáról írt, ami irritálhatta az orosz vezetést. Kritizálta Vlagyimir Putyin akkori elnököt, a második csecsen háború idején civilek ellen elkövetett orosz agressziót, a politikai szabadságjogok sárba tiprását és a kiterjedt korrupciót.

Haraszti Miklós szerint mindaddig nem lehet valódi sajtószabadságról beszélni, amíg a legnevesebb újságíróknak is rettegniük kell, hogy megölhetik őket munkájuk miatt. Haraszti az orosz kormány erélyes és nyilvános fellépését követelte.

A külügyminisztérium szóvivője a sajtó kérdéseire adott és a minisztérium honlapján közzétett válaszában kijelentette: "Az orosz külügyminisztériumban Haraszti Miklós úr lépését egyértelműen tendenciózus, hogy ne mondjuk, provokatív jellegűnek tekintik, amely nem csupán az EBESZ sajtószabadság-képviselői intézményének, hanem magának az egész szervezetnek is csorbítja a tekintélyét."

Andrej Nyesztyerenko hozzátette, hogy az esküdtszék és a bíróság független intézményként hozta meg döntését, illetve ítéletét. Az esküdtszéki döntések tiszteletben tartása nélkülözhetetlen eleme a demokratikus társadalomnak és a demokratikus kultúrának, amelynek erősítését a sajtószabadság-képviselő elősegíteni hivatott az EBESZ térségében - olvasható egyebek között Nyesztyerenko közleményében, amely azt is hangsúlyozta, hogy az ügy bírósági szakasza még nem zárult le, és ezt Haraszti Miklós is jól tudta.

A szóvivő hozzátette: az a benyomás alakul ki, hogy az EBESZ sajtószabadság-képviselője bármilyen alkalmat kész felhasználni arra, hogy megkongassa a vészharangot az orosz sajtó területén uralkodó úgymond kedvezőtlen helyzet miatt. "Az orosz félnek már nemegyszer kellett meghallgatnia Haraszti úr vádaskodásait, amelyek az esetek többségében teljesen megalapozatlanok és hiteltelenek, vagy legalábbis kétségesek. Úgy tűnik, nyoma sem maradt az EBESZ-ben széles körben propagált egykori kiegyensúlyozottságának" - tartalmazza a közlemény.