Letették a fegyvert az elégedetlen bangladesi határőrök

Vágólapra másolva!
Munkakörülményeik miatt lázadó határőrök lövöldözni kezdtek Banglades fővárosában, a kormány a hadsereget vetette be ellenük. A lázadók túszul ejtettek több tisztet. A bangladesi igazságügy-miniszter szerint közel ötven ember vesztette életét az összecsapásban. A határőrök végül beleegyeztek abba, hogy leteszik a fegyvert, miután a miniszterelnök valamennyiüknek amnesztiát ajánlott.
Vágólapra másolva!

A szerdán fellázadt bangladesi határőrök beleegyeztek abba, hogy leteszik a fegyvert, miután Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök valamennyi érintettnek amnesztiát ajánlott. A határőrök tüzet nyitottak szerdán reggel fővárosi főhadiszállásukra, túszul ejtették a bent lévő tiszteket, és megszálltak egy közeli bevásárlóközpontot. A lázadók ellen a hadsereget vetették be.

A lázadás során közel ötven ember vesztette életét - közölte csütörtökön a bangladesi igazságügy-miniszter, Mohamed Kamrum Iszlam, miután látogatást tett a lázadás helyszínén. A korábbi hírek még csak öt halálos áldozatról szóltak.

Az áldozatok kilétéről egyelőre ellentmondásosak a hírek, lehet, hogy civilek is vannak köztük. Az ETV helyi televízió szerint az áldozatok járókelők. A helyi média és szemtanúk arról számoltak be, hogy a határőrség dakkai főhadiszállásán heves lövöldözés tört ki, aknabecsapódások robaja is hallatszott a bevásárlóközpontok környezetében lévő épületegyüttesből. Határőrök egy csoportja kirohant onnét, és elfoglalt egy közeli bevásárlóközpontot. A helyi média szerint a környéken leállt a közlekedés, és pánik tört ki a városban.

Az ETV tudósítója élőben jelentkezett be a helyszínről, és azt mondta, hogy a határőrök megszállták a főhadiszállás konferenciatermét, ahol éppen tisztek tanácskoztak. A zendülők magasabb béreket és jobb szolgálati feltételek megteremtését követelik. Szajjíd Hajder, a határőrség szóvivője szerint a kormány utasította a hadsereget, hogy törje le a lázadást.

Az ATN Bangla tévé megszólaltatott egy névtelenül nyilatkozó lázadót, aki közölte, hogy túszként tartják fogva a tiszteket, és nem engedik őket szabadon, amíg a kormány nem részesíti őket kegyelemben, nem teljesíti követeléseiket, és nem vonja vissza a katonákat az épületegyütes környékéről. "Lerombolunk mindent, ha a hadsereg megtámad bennünket" - fenyegetőzött a határőr.

Szajjíd Hajder, a határőrség szóvivője szerint a kormány utasította a hadsereget, hogy törje le a lázadást. A kormány egy korábbi közleményben felszólította a zendülőket, hogy tegyék le a fegyvert, és térjenek vissza laktanyájukba. Az incidens egy nappal azután történt, hogy Sejk Haszina Vazed újonnan megválasztott miniszterelnök felkereste a főhadiszállást, és beszédében felszólította a határőröket, hogy legyenek fegyelmezettebbek, és mindig készek az országhatárok megvédésére.