Fegyvereket akartak Kínába csempészni az orosz hadiflottától

Vágólapra másolva!
Fegyvercsempész-akciót leplezett le az orosz katonai főügyészség. Az orosz hadiflotta tisztségviselői próbálták a fegyvereket -rakétákat és légibombákat - Tádzsikisztánon keresztül Kínába csempészni.
Vágólapra másolva!

Tádzsikisztánon keresztül Kínába akartak csempészni 30 tengeralattjáró elleni rakétát és 200 légibombát az orosz hadiflotta tisztségviselői - közölte az orosz katonai főügyész, Szergej Frigyinszkij szerdán. Frigyinszkij a legfőbb katonai ügyészség vezetésének Dmitrij Medvegyev államfő részvételével megtartott ülésén azt mondta, hogy a Tádzsikisztánba csempészett és Kínában eladni tervezett, 18 millió dollár - 4,2 milliárd forint - értékű fegyverszállítmányt a hatóságok a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságban foglalták le.

A főügyész hozzátette, hogy a vadonatúj fegyereket előzőleg "leselejtezték" a hadiflottánál, és "megsemmisítésükre" 1,6 milió dollárnak - 372 millió forintnak - megfelelő összeget vettek föl a kincstárból. Az ügyben néhány napja bűnvádi eljárást kezdeményeztek az érintett tisztségviselőkkel és néhány üzletemberrel szemben. A hírt a haditengerészet szóvivője is megerősítette, hozzátéve, hogy a csempészakciót a hadsereg, az ügyészség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) együttműködésével leplezték le.

Egy a nyomozáshoz közel álló forrás szerint az ügyben érintett lehet az orosz hadiflotta vezetőinek egy része is. "Jelenleg ellenőrizzük a flotta egyes vezetőinek, köztük al- és ellentengernagyoknak a lehetséges érintettségét ebben a csalásban" - mondta a neve elhallgatását kérő ember az Interfax hírügynökségnek.

Egyelőre nem világos, hogy a csempészek kinek akarták eladni az árut, és hogy a vevők mit kezdtek volna a tengeralattjáró elleni rakétákkal és légibombákkal. A 90-es évek óta Kína az orosz fegyverek egyik legfőbb vásárlójává vált. Az orosz hatóságok ennek ellenére rajtakaptak már néhány katonatisztet és civilt is, akiket fegyverek és védelmi célú technológiák Kínába csempészésével vádoltak.

Az orosz hadseregben tapasztalható korrupciós jelenségekről a katonai főügyész szerdán azt mondta, hogy "az elmúlt évben hasonló bűncselekmények elkövetése miatt több mint ötszáz tisztet állítottak bíróság elé, köztük 370 főtisztet, akiknek a sorában 117 alakulatparancsnok és húsz tábornok is volt". "A korrupciós bűncselekmények által okozott kár a duplájára nőtt, és meghaladta a kétmilliárd rubelt, mintegy 13 milliárd forintot - tette hozzá.

Tavaly több, sokmilliárd rubel értékű bűncselekményt is sikerült meghiúsítaniuk, és számos bűnöző csoportot lepleztek le a hadseregnél, főként a védelmi célú állami megrendelések és beszerzési pályázatok terén - mondta a főügyész.