Vágólapra másolva!
Háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben bűnösnek mondta ki szerdán a bíróság a a Sierra Leone-i gerillák három egykori vezérét. A gerillák szervezete, az Egyesült Forradalmi Front rendkívüli kegyetlenségéről volt hírhedt.
Vágólapra másolva!

A Sierra Leone-i háborús bűnöket vizsgáló különleges törvényszék (TSSL) szerdán megállapította három egykori gerillavezér vétkességét háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben. A rendkívüli kegyetlenségéről hírhedt Egyesült Forradalmi Front (RUF) külföldi támogatással tíz éven át háborúskodott az ország gyémántbányáinak hasznáért 1991 és 2001 között. A konfliktus legalább 120 ezer ember halálát okozta, és több tízezer megcsonkított áldozatot hagyott maga után.

Issa Sesay, Moris Kallon és Augustine Gbao büntetését a per későbbi szakaszban állapítják meg. A bíróság szerdán a 18 vádpontból Sesay és Kallon esetében 16-ot fogadott el bizonyítottnak, Gbao esetében 14-et, köztük a gyilkosság, a nemi erőszak, a szexuális rabszolgák tartásának és a gyermekkatonák toborzásának vádját.

A per során 75 tanút vonultattak fel, akik részletesen beszámoltak az atrocitásokról. A RUF hírhedt volt arról, hogy a megfélemlítés szándékával megcsonkította áldozatait. A per folytatódik további vádlottak, köztük a szomszédos Libériát irányító Charles Taylor egykori elnök ellen, aki a gyémántmezők megszerzése érdekében szövetkezett a lázadókkal.