Visszatért az optimista Obama

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben a gazdasági válság súlyosságát emlegető Barack Obama amerikai elnök a Kongresszus tagjai előtt elmondott keddi beszédében optimista hangot ütött meg, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok talpra fog állni és erősebb lesz, mint korábban. A rivális republikánusok ismét keményen bírálták, mert szerintük a gazdaságélénkítésre tervezett kiadások pazarlóak.
Vágólapra másolva!

Első nagyobb elnöki beszédét mondta el Barack Obama helyi idő szerint kedden este Washingtonban, az amerikai törvényhozás két háza előtt. Mintegy háromnegyed órás szónoklatában ugyan nem tett új bejelentést, viszont más hangot ütött meg az utóbbi hetekhez képest. Míg a közelmúltban leginkább a gazdasági válság súlyosságát hangsúlyozta, és borús helyzetjelentéseket adott, addig most optimista volt.

"Bár a gazdaságunk talán meggyengült és elbizonytalanodtuk, és ugyan nehéz időket élünk, ma este azt akarom, hogy minden amerikai tudja, újjá fogunk épülni, talpra fogunk állni és az Amerikai Egyesült Államok erősebb lesz mint korábban" - fogalmazott az elnök, aki szerint a nagy viták árán elfogadott, 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag sikeres lesz.

A demokrata elnök megismételte ugyan azt az ígéretét, hogy ciklusa végére felére csökkenti az állami költségvetés hatalmasra duzzadó hiányát, a republikánusok most is azzal támadták, hogy szerintük a gazdaságélénkítő csomag keretében végrehajtandó kiadások veszélyesek.

A republikánus párt egyik új reménységének tartott 37 éves louisianai kormányzó, Bobby Jindal a beszédet követően azt mondta, hogy a gazdaságélénkítő csomag és a bankoknak nyújtandó segítség pazarlás, és szerinte nem a kiadások növelése jelenti a kiutat a válságból.

Obama ugyanakkor jelenleg bírja a törvényhozás és a felmérések szerint a lakosság támogatásának többségét is. A New York Times és a CBS beszéd előtt készült kutatása szerint az elnök tevékenységét a megkérdezettek 63 százaléka ítéli pozitívnak, míg a Washington Post és az ABC News még ennél is nagyobb, 68 százalékos támogatottságot mért.

Az elnök ígéretet tett arra, hogy nem fog várni az egészségügyi reformmal - amelynek keretében kiterjesztenék a biztosítást minél több emberre -, de konkrétumokat nem közölt a terveiről. Új ás átfogó stratégiát ígért Afganisztánt és Pakisztánt illetően, ahol a tálib lázadókkal és az al-Kaida militánsaival harcol az amerikai hadsereg NATO-szövetségeseivel. A stratégia kialakítása még folyik, így erről sem közölt részleteket, ahogy nem említette a nukleáris programja miatt támadott Irán ügyét sem, és Irakról is csak általánosságban beszélt.

Obama beszéde a CNN felmérése szerint sikeresen fellelkesítette az amerikaiakat, akiknek a döntő többsége derűlátóbb lett, miután meghallgatta az elnököt. Az amerikaiak 85 százaléka optimistábbnak érzi magát Obama kedd esti beszéde után - derült ki a hírtelevízió gyorsfelméréséből.