Elmarad a sepsiszentgyörgyi autonómiaszavazás

Vágólapra másolva!
Nem tarthatnak népszavazást Székelyföld autonómiájáról a romániai Sepsiszentgyörgyön március 15-én. A Kovászna megyei prefektúra bíróságon támadta meg az erről hozott döntést, mivel alkotmányellenesnek tartja a referendumot.
Vágólapra másolva!

A közigazgatási bíróságon támadta meg a Kovászna megyei prefektúra a helyi tanácsnak azon határozatát, amely egy március 15-i népszavazás megszervezését írja elő - írta kedden a kolozsvári Krónika. A népszavazást Sepsiszentgyörgy városa tartotta volna, és a tervezett székelyföldi autonómia egy fontos állomása lehetett volna.

Codrin Munteanu kovásznai prefektus szerint a bírósági döntésig felfüggesztik a januárban meghozott határozatot. Tehát az eredeti tervekkel ellentétben március 15-én nem lehet megtartani a népszavazást.

Kovászna és Hargita megyékben eddig több mint húsz önkormányzat hasonló határozatát támadta meg a prefektúra. Indokuk minden esetben az volt, hogy a népszavazás alkotmányellenes, mert Románia új területi felosztására vonatkozik. A referendum kezdeményezői szerint a népszavazás nem teremti meg az autonóm régiót, csak előfeltétele az autonómiának, amiről csak a parlament alkothat törvényt.