Tizennégyen meghaltak a szomáliai harcokban

Vágólapra másolva!
Ágyátűz és tűzpárbaj áldozata lett kedden tizennégy civil a szomáliai fővárosban, ahol harcok robbantak ki radikális iszlamisták és a kormányhoz hű erők között. Mogadishuban két éve rendszeresek a hasonló összecsapások.
Vágólapra másolva!

Legalább tizennégyen meghaltak kedden Szomália fővárosában a radikális iszlamisták és a kormányhoz hű erők közötti harcokban, körülbelül ötvenen pedig megsebesültek. Szemtanúk elmondása szerint a harcok Mogadishu déli részében Sejk Seríf Ahmed elnök visszatérése után egy nappal törtek ki. A tizennégy civil különböző városnegyedekben ágyútűz, illetve tűzpárbaj áldozata lett.

Egyelőre nem tudni, hogy melyik kormányellenes erő robbantotta ki a harcokat. Mogadishu két év óta zavargások színhelye, amelyek során az iszlám felkelők rendszeresen megtámadják az Afrikai Unió (AU) Szomáliában állomásozó csapatait. Két nappal ezelőtt egy vélhetően öngyilkos merényletben az AU tizenegy katonája vesztette életét.

Az északkelet-afrikai országban drámaian megváltozott a biztonsági helyzet január óta, amikor a lázadók elleni harcokban két éven át a szomáliai kormányerőket támogató etióp hadsereg elhagyta az országot. Az iszlamisták bejelentették, hogy mindaddig harcolnak, amíg az AU csapatai el nem hagyják az országot.