Elítéltek négy al-Kaida-tagot Jemenben

Vágólapra másolva!
Három huszonévest, és egy kamaszt ítélt börtönre a jemeni bíróság, mert az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoztak. A vád szerint a fiatalok merényletet terveztek.
Vágólapra másolva!

Egyenként hétévi börtönre ítélt egy terrorizmusra szakosodott jemeni bíróság kedden három jemenit, mert az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozott, és merényletet tervezett. Negyedik társuk a rendfenntartók fenyegetése miatt két év börtönt kapott.

Az ügyészség szerint a csoport turisták, kormányhivatalok ellen tervezett támadást, hogy megbosszulja egy feltételezett terrorista, Hamza al-Kaiti halálát, akit a biztonsági erők öltek meg. A vádlottak tiltakoztak az ítélet ellen, amelyet igazságtalannak minősítettek, és bosszúval fenyegették meg a bíróság elnökét. A védelemnek a bíróság által kirendelt ügyvédje, Nabil Tahiri fellebbezett az ítélet ellen, amelyet súlyosnak minősített.

A hét év börtönt a 24 éves Mohammed asz-Szaadi, a hasonló korú Iszam Geilan, valamint az egy évvel fiatalabb Munir al-Buni kapta. Negyedik társukkal, a 15 éves Uszama asz-Szaadival szemben a bíróság ejtette ugyan a terrormerénylet vádját, de mert letartóztatásakor kézigránáttal fenyegette meg a biztonsági erőket, két év börtönnel sújtotta.

Jemenben az elmúlt hónapokban merényletek sorozatát hajtották végre a biztonsági erők és olajipari létesítmények ellen, a támadások elkövetését az al-Kaida vállalta magára.