Megölték egy európai szervezet két alkalmazottját Szudánban

Vágólapra másolva!
Meggyilkolták egy európai, nem kormányzati szervezet két helyi alkalmazottját Szudánban. Az Aide Médicale Internationale nevű szervezet szóvivője szerint nem etnikai jellegű támadásról van szó.
Vágólapra másolva!

Egy európai, nem kormányzati szervezet két helybeli alkalmazottját meggyilkolták a szudáni Dárfúr térségében - közölte hétfőn az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) közös békefenntartó erejének (MINUAD) szóvivője. A tájékoztatás szerint szombat este egy civileket szállító teherautót ért támadás az országúton. A fegyveresek ló- és teveháton érkeztek.

Az Aide Médicale Internationale nevű szervezet helybeli alkalmazottjainak dzsipjére tüzet nyitottak a támadók. A szervezet két emberét meggyilkolták, további négy polgári személyt megsebesítettek.

A szóvivő közölte: úgy tűnik, hogy aljas, a politikától és az etnikai hovatartozástól független akcióról van szó. Nem tudta megerősíteni ugyanakkor a szóvivő, hogy a támadók az arab milíciákhoz tartoztak volna.

A dárfúri térség 2003 óta polgárháború színtere. A jobbára fekete-afrikai dárfúri törzsek az ország arab többségét képviselő kartúmi kormány és a vele szövetséges arab lovas nomád milíciák ellen küzdenek.

Az ENSZ szerint 300 ezer ember halálát okozta eddig a konfliktus, 2,7 millió embert kényszerített otthonának elhagyására. A menekültek zöme a szomszédos Csád területén telepedett le ideiglenesen. Kartúm tízezer halálos áldozatot ismer el.