Újrakezdené a bíró a Politkovszkaja-ügyet

Vágólapra másolva!
Szinte semmi nem derült ki Anna Politkovszkaja orosz újságíró két és fél évvel ezelőtti meggyilkolásáról, múlt héten pedig az ügy három vádlottját is felmentették. A bíró szerint vissza kell térni annak a kérdésnek a tisztázásához, hogy ki volt a merénylet megrendelője. Az ügy feltárása nem sok sikerrel kecsegtet: Oroszországban az elmúlt 17 évben 16 újságíró-gyilkosság történt, tettest csak egy esetben találtak.
Vágólapra másolva!

Kezdettől fogva nem "Anna Politkovszkaja gyilkossági pere" volt az, ami Moszkvában csütörtökön befejeződött - írta a BBC, miután a bíróság felmentette az orosz újságíró ellen két és fél éve elkövetett gyilkosság vádlottait. A három vádlott egyikét sem találták bűnösnek első fokon.

Dzsabrail Mahmudovot, testvérét, Ibragim Mahmudovot és Szergej Hadzsikurbanovot is felmentette a bíróság a gyilkosságban való segédkezés vádja alól. Rajtuk kívül külön perben tárgyalták Pavel Rjaguzov, az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) egykori ügynökének ügyét, őt a zsarolás vádja alól mentette fel a bíróság. Az ügyészség természetesen fellebezett a döntés ellen.

Az sem tett volna azonban pontot az ügy végére, ha bűnösnek találták volna mindannyiukat. Azt ugyanis továbbra sem lehet tudni, ki volt a gyilkos és ki volt a megrendelő. A BBC szerint az ügy felderítése ellen dolgozhatott, hogy az orosz rendőrség használhatatlan, és az orosz vezetés eleve kudarcra ítélte az egész pert.

Jevgenyij Zubov bíró az első fokú felmentő ítélet után közölte, "a bűnügyi vizsgálatnak vissza kell térnie az ügyészi nyomozóbizottsághoz azzal a céllal, hogy megtalálják azokat, akik összefüggésbe hozhatók a gyilkossággal". Tatjana Loskina, a Human Rights Watch jogvédő szervezet moszkvai munkatársa az AFP-nek azt mondta, a per kimenetele "jelzés volt az újságírók és emberjogi aktivisták felé, hogy nincs, aki megvédje őket és potenciális gyilkosok büntetlenül intézhetik el őket".

Karinna Moszkalenko, a Politkovszkaját képviselő ügyvéd pár nappal a felmentő ítélet előtt azt mondta: "Anna gyűlölte a büntethetetlenséget és jogtalanságot, és nem akarta volna, hogy olyasvalaki, aki egy ilyen súlyos bűnt követett el, szabadon sétálhasson. Ugyanakkor azt sem akarta volna, hogy valakit olyasvalamiért ítéljenek el, amit nem követett el."

A hatóságok változatlanul nincsenek tisztában a megrendelő személyével, így a sajtó csak találgat. A BBC szerint a legvalószínűbb, hogy valamely Kremlt támogató csecsen milícia, vagy maga Ramzan Kadirov csecsen elnök, korábbi hadúr lehetett a felbújtó. Kadirov tagad, a gyilkos változatlanul szabadlábon van - Alekszandr Basztrikin, az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője tavaly júliusban azt nyilatkozta, feltételezhetően valahol Nyugat-Európában rejtőzködik.

Bukott nyomozás, bukott per

Anna Politkovszkaját 2006. október 7-én lakóházának bejáratában lőtték agyon. Az öt halálos lövés a feltételezések szerint megrendelésre dördült el, és a helyszínen megtalált Makarov pisztolyból adták le. Az ok egyértelműnek tűnik: Politkovszkaja rengeteg olyan témáról írt újságíróként, ami irritálhatta az orosz vezetést. Kritizálta Vlagyimir Putyin akkori elnököt, a második csecsen háború idején civilek ellen elkövetett orosz agressziót, a politikai szabadságjogok sárba tiprását és a kiterjedt korrupciót.

Putyint így hamar összefüggésbe hozták a gyilkossággal, ő azonban kijelentette: Politkovszkaja "ismert volt újságírói körökben és nyugati emberjogi aktivisták között, de hatása az orosz politikai életre minimális volt". Putyin ráadásul jelezte az üggyel kapcsolatos eltökéltségét is. 2006. október 10-én Drezdában a Politkovszkaja-gyilkosságot olyan "kegyetlen és elborzasztó cselekedetnek" nevezte, amely "nem maradhat büntetlenül".

2007 augusztusában 12 embert vettek őrizetbe Politkovszkaja meggyilkolása miatt, személyük azt sugallta, hogy az orosz belbiztonsági ügynökök gengszterekkel működtek együtt a gyilkosságban - fogalmaz a BBC. Egy csecsen maffiózót gyanúsítottak először azzal, hogy megrendelte az újságírónő kivégzését. 2008. június 18-án került az FSZB egyik embere is a vádlottak padjára három csecsen férfi mellett (a többi gyanúsított ellen végül nem emeltek vádat).

A nyomozás során azonban hibát hibára halmoztak, és a gyilkossággal gyanúsított harmadik Mahmudov fivér, Rusztam el tudott illanni Oroszországból. Egyelőre az sem világos, hogy Politkovszkaját miért tartotta felügyelet alatt az FSZB a gyilkosság előtti két hónapban. Az sem világos, miért kellett katonai bíróság előtt tárgyalni az ügyet.

A Politkovszkaja-per november 17-én kezdődött meg Moszkvában, előtte azonban ismeretlenek kísérletet tettek az ügyvéd megfélemlítésére. Októberben higannyal próbálták megmérgezni Moszkalenkót.