Akadozik a közlekedés Szlovákiában a havazás miatt

Vágólapra másolva!
A sűrű havazás miatt Szlovákia több részén lassú a közlekedés. Pozsonyban késnek a tömegközlekedési járművek, Nyitra megyében korlátoznák a lakosság autó használatát. A hegyvidéki üdülőközpontok környékén ugyanakkor jók a körülmények, a sípályák is működnek.
Vágólapra másolva!

Közlekedési problémákat okozott a sűrű havazás Szlovákiában hétfőn. Számos baleset történt, de a rendőrségi jelentések szerint nem halt meg senki. Pozsonyban az útkarbantartó vállalat minden műszaki eszközét munkába állította, de a rendkívül sűrű hóesés miatt különösen az alacsonyabb rendű utakon, mellékutcákban nehéz a közlekedés. A tömegközlekedési vállalat autóbuszainál, trolibuszainál, villamosainál tíz perctől egy óráig terjed a késés. Több helyen az elakadt járművek is akadályozzák a forgalmat.

Gyakorlatilag Dél-Szlovákia egész területén sűrű a havazás, gondok vannak a közlekedésben. Nyitra megyében vasárnap este óta átlagban 12-15 centiméternyi hó hullott le. A közutak többnyire behavazottak, de járhatóak. A nyitrai és az aranyosmaróti járásban azonban délelőtt a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy korlátozza a gépkocsik használatát. Folyamatosan takarítják és szórják az utakat Nagyszombat megyében is.

Közép-Szlovákiában, a Besztercebányát és Turócszentmártont összekötő Donovaly-szoroson átvezető hegyi utat már reggel lezárták a tehergépkocsik elől. A rendőrség a személygépkocsiknál is ajánlja a hóláncok használatát. Az északi Eperjes megyében a kora reggeli órákban kezdődött a havazás. Az utak síkosak, vezetéskor fokozott óvatosságra van szükség.

A hegyvidéki üdülőközpontokban továbbra is jók a körülmények, a sípályák működnek. A hegyi mentőszolgálat szerint azonban a magasabban fekvő helyeken fokozottabb lavinaveszéllyel kell számolni. A turistáknak ezért azt ajánlják, hogy csak a kijelölt gyalogutakat használják.