Tartós tűzszünetet kötöttek a Szvat-völgyi tálibok és a kormány

Vágólapra másolva!
 Az iszlámábádi kormány tartós tűzszünetben állapodott meg a Szvat-völgyi tálibokkal. A völgyben 2007 végén tört ki iszlamista lázadás, azóta ezerkétszázan meghaltak és százezrek menekültek el. A korábban kötött békemegállapodások rendre kudarcba fulladtak.
Vágólapra másolva!

Tartós tűzszünetben egyezett meg az iszlámábádi kormány a pakisztáni tálibokkal az ország északnyugati részén található Szvat-völgyben - jelentette be vasárnap újságíróknak egy magas rangú kormánytisztviselő, miután a völgyben törzsi vezetőkkel találkozott.

A lázadók a múlt vasárnap tíznapos egyoldalú tűzszünetet hirdettek meg a Szvat-völgyben a béketárgyalások idejére. A Északnyugati Határ tartomány Malakand körzetében található völgyben 2007 végén tört ki az iszlamista lázadás. A fegyveresek ellenőrzésük alá vonták a területet, amely korábban az ország egyik népszerű turisztikai célpontja volt. A lázadók és kormányhadsereg harcában ezerkétszázan haltak meg, és 250-500 ezer lakos elmenekült onnét.

A tartományi kormány felajánlotta a héten a lázadók megbékítése érdekében, hogy bevezetik a Szvat-völgyben az iszlám törvénykezést, a saríát. Az iszlámábádi központi kormány is hozzájárult később az egyezséghez, amely azonban riadalmat váltott ki a nyugati kormányokból és a pakisztáni közvélemény egy részéből is. Attól lehet tartani, hogy a tűzszünet eredményeképpen lesz még egy olyan újabb térség az országban, amelyben az al-Kaida terrorhálózat tagjai és a lázadók szabadon mozoghatnak. A kormány arra hivatkozik, hogy az al-Kaida terrorhálózat embereivel és a tálibokkal szemben nem támaszkodhat csak az erőre.

A lázadók és a kormány korábban már többször kötöttek békemegállapodást, de ezek mind kudarcba fulladtak.