Párszáz orosz követelte Putyin távozását Moszkvában

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök lemondását követelte néhány száz tüntető Moszkvában szombaton. A tiltakozók a miniszterelnök válságkezelő programja ellen emelték fel szavukat, és politikai reformokat sürgettek.
Vágólapra másolva!

Több száz ellenzéki tüntetett szombaton Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök válságkezelő programja ellen. A tiltakozók az orosz kormány lemondását követelték. Ez volt a tavaly decemberben az ellenzék összefogására létrehozott Szolidaritás mozgalom első tüntetése.

Az orosz ellenzék vezéralakjai, Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok, valamint Mihail Kaszjanov exminiszterelnök egy teherautó platójáról szóltak a tüntetőkhöz. "Nem látok kiutat a válságból Oroszország számára politikai reformok megvalósítása nélkül" - mondta Kaszjanov, aki szerint csak Putyin lemondása segíthet abban, hogy Oroszország kikecmeregjen a válságból.

Kaszparov ugyancsak Putyin azonnali lemondását követelte. "Minden nyilvános tiltakozás repedés a hatalom monolit tömbjén" - hangoztatta. Közben a rendőrség a Kremlhez hű ellentüntetők közül hetet őrizetbe vett, mivel megpróbálták megzavarni a hatóságok által engedélyezett ellenzéki megmozdulást.

Ugyancsak szombaton a Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre lévő Nyizsnyij Novgorod városában az orosz kommunista párt rendezett tüntetést a kormány válságkezelő intézkedései ellen. A megmozduláson mintegy 700-an vettek részt.