Humánusnak tartja Guantánamót egy amerikai jelentés

Vágólapra másolva!
A nemzetközi elvárásoknak megfelelő állapotokat talált a guantánamói börtöntáborban Barack Obama amerikai elnök megbízottja, akit a börtön kivizsgálásával bíztak meg. Patrick Walsh admirális 17 nap alatt elkészített jelentése szerint Guantánamón humánus körülmények uralkodnak, ezért csak kisebb változtatásokra van szükség. Civil jogvédő szervezetek ugyanakkor közölték: nem hisznek az admirális beszámolójának.
Vágólapra másolva!

A genfi egyezménynek megfelelő humánus körülményeket talált a guantánamói börtöntáborban az amerikai haditengerészetnek az a tábornoka, akit Barack Obama elnök bízott meg vizsgálódással és jelentéskészítéssel - közölte vasárnap egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő. Jeffrey Gordon fehér házi szóvivő az értesüléssel kapcsolatban elismerte, hogy valóban elkészült egy ilyen jelentés, arról részleteket azonban nem árult el. A New York Times szerint a jelentést jövő héten kézbesítik a Fehér Házba.

Patrick Walsh admirális a névtelenül nyilatkozó tisztviselő szerint vizsgálatai során arra a következtetésre jutott, hogy a terroristagyanús személyek számára fenntartott börtöntelep megfelel a genfi konvenciónak. A genfi egyezmény az a nemzetközi szerződés, amely a hadifoglyokkal való humánus bánásmódról rendelkezik.

Obama januári hivatalba lépése után egyik első intézkedéseként rendelte el a börtöntábor egy éven belüli bezárását. Az elnök felkérte védelmi miniszterét, Robert Gatest, hogy az őrizetesekkel való humánus bánásmód biztosítása érdekében 30 napon belül vizsgáltassa ki a táborban uralkodó körülményeket. Walsht, a haditengerészet műveleti parancsnokhelyettesét a védelmi miniszter a kérte fel ennek a vizsgálatnak az elvégzésére.

Az admirális szabad kezet kapott ajánlások megtételére is - közölte a név nélkül nyilatkozó tisztségviselő, de arról nem beszélt, hogy az admirális élt-e ezzel a lehetőséggel. A The New York Times ugyanakkor idézett két olyan kormánytisztviselőt, aki olvasta a jelentés egyes részeit: beszámolójuk szerint Walsh javasolja, hogy a fogva tartottak többször találkozhassanak, beszélhessenek egymással, legyen lehetőségük több szabadidős, vallási, illetve csoportos tevékenységre. Ezenkívül az admirális szerint változtatni lehetne azon is, ahogy jelenleg a veszélyes és kevésbé veszélyes foglyokkal bánnak.

Az egész jelentés "bohózat"

A vizsgálat eredményét azonnal bírálta, "bohózatnak" nevezte az American Civil Liberties Union (ACLU) polgárjogi szervezet. Anthony Romero, az ACLU ügyvezető igazgatója közleményében úgy ítélte meg, hogy a Pentagon-jelentés "nem több mint a Bush-kormány törvénytelen bánásmódot és fogva tartást lehetővé tevő politikájának tisztára mosása". Független vizsgálatot követelt az ügyben, rámutatva arra, hogy maga Obama elnök is elismerte, hogy Guantánamo nemzeti és nemzetközi törvényeket sért.

"Az, hogy Walsh admirális hogyan végezhetett el alaposan mindössze 17 nap alatt egy olyan vizsgálatot, amelynek tárgya rabok fogva tartási körülményeinek és a velük tanúsított bánásmódnak hét éves története, rácáfol minden logikára, és egy újabb bizonyíték arra, hogy az egész ügy egy bohózat" - írta az ACLU ügyvezető igazgatója.

Az Amnesty International (AI) szerint a vizsgálat eredménye "nem meglepő". A nemzetközi jogvédő szervezet hangsúlyozza: "számos tanú jól dokumentáltan igazolta, hogy az utóbbi években rosszul bántak a foglyokkal Guantánamón. Korrekt és független vizsgálat nélkül is elegendő ismeret áll rendelkezésre ahhoz, hogy kételkedjünk a Pentagon-jelentés pontosságában" - olvasható az AI közleményében.

Szintén az amerikai fogva tartási gyakorlattal és ennek bírálatával kapcsolatos fejlemény, hogy az Obama-kormány igazságügy-minisztériuma egy bírósági beadványában leszögezte: az Afganisztánban, a bagrami légitámaszponton fogva tartottak nem támadhatják meg fogva tartásukat amerikai bíróságon.