Netanjahu alakíthat kormányt Izraelben

Vágólapra másolva!
Az eddig ellenzékben lévő jobboldali Likud párt vezetője, Benjamin Netanjahu kapott felkérést a kormányalakításra Izraelben, miután a nagykoalícióra irányuló próbálkozások kudarcot vallottak. Netanjahu a vallásos és jobboldali kisebb pártok támogatásával alakíthat kormányt. A Likud hatalomra kerülése azt jelenti, hogy veszélybe kerül az amúgy is törékeny izraeli-plaesztin békefolyamat, amelynek az utóbbi években az volt a fő iránya, hogy létrejöjjön egy önálló palesztin állam.
Vágólapra másolva!

Benjamin Netanjahut, a jobboldali Likud párt vezérét kéri fel Simon Peresz államfő az új izraeli kormány megalakítására - közölte pénteken az elnöki hivatal. A hivatal közleménye szerint Peresz - közép-európai idő szerint péntek délután negyed kettőre - magához kéreti Netanjahut, hogy átadja neki a hivatalos kormányalakítási megbízást.

Peresz az után döntött Netanjahu felkérése mellett, hogy nem sikerült rávennie Netanjahut és a februári parlamenti választásokon a legtöbb mandátumot szerző centrista Kadima párt vezetőjét, Cipi Livnit arra, hogy Netanjahu vezetésével alakítsanak nemzeti egységkormányt. Livni jelezte, hogy inkább ellenzékbe vonul, mint hogy egy kormányban legyen Netanjahuval - számolt be a BBC.

A Likud vezetője a vallásos és a jobboldali pártok támogatását bírja a parlamentben. Netanjahu kormányra kerülése azt jelenti, hogy veszélybe kerül az amúgy is törékeny izraeli-plaesztin békefolyamat, amelynek az utóbbi években az volt a fő iránya, hogy létrejöjjön egy önálló palesztin állam. A Likud vezetője ugyanis ellenzi ezt a tervet.

Az izraeli választási rendszerben a választók csak országos listákra szavaznak, a bejutási küszöb pedig mindössze két százalék. Ennek következtében a 120 tagú kneszetben hagyományosan sok párt képviselői foglalnak helyet. A legutóbbi választáson 12 párt jelöltjei jutottak mandátumhoz. Közülük a Kadima 28, a Likud pedig 27 képviselői helyet szerzett.

A mérleg nyelve így a 15 mandátummal a harmadik helyen végzett ultranacionalista Jiszráél Béténu (Izrael az otthonunk) párt, illetve annak vezetője, Avigdor Lieberman lett. Lieberman - akit időközben választási csalással és pénzmosással gyanúsítottak meg - csütörtökön bejelentette: Netanjahut támogatja, de feltételként szabta, hogy a koalíciónak legyen tagja a Kadima is.

Cipi Livni korábban azt javasolta, hogy a mandátum egyik felében Livni, a másikban Netanjahu kormányozzon. Ez Lieberman szerint instabilitást teremtene, Livni azonban az ő elképzeléseit utasítja el: "Letették egy szélsőségesen jobboldali kormány alapjait. Ez nem a mi utunk, ebben a kormányban nincs számunkra semmi... ellenzékbe kell mennünk" - mondta a jelenlegi külügyminiszter.