Elnézést kért az Obamát majomként ábrázoló New York-i lap

Vágólapra másolva!
A New York Post című lap elnézést kért az olvasóitól egy karikatúrája miatt - írja az AP. A rajz Barack Obama amerikai elnököt erőszakos csimpánzként ábrázolja, akit épp lelő két rendőr. A lap szerint az egész hisztériát ellenfeleik keltették bosszúból.
Vágólapra másolva!

A New York Post című lap internetes kiadása csütörtök este közölt szerkesztőségi állásfoglalást a lapnak a Barack Obama amerikai elnök gazdaságélénkítő csomagját kifigurázó karikatúrájáról. "Azoktól, akiket a képpel megbántottunk, elnézést kérünk" - olvasható a cikkben, amely nem sokkal az után jelent meg, hogy kétszáz tüntető vonult a szerkesztőség elé.

A bocsánatkéréshez vezető karikatúrát - Sean Delonas rajzát - szerdán publikálták. A rajz egy döglött majmot ábrázol, előtte két rendőr áll füstölgő pisztolyokkal. Egyikőjük ezt mondja: "Valaki mást kell találniuk, hogy megírja a következő élénkítő javaslatot."

A karikatúra megjelenése után dühödt hívások érkeztek a szerkesztőségbe, majd csütörökön tüntetések kezdődtek a lap ellen. "Bojkottáljátok a Postot! Zárjon be!" - skandálták a tiltakozók arra hivatkozva, hogy a New York Post erősíti a rasszista előítéleteket azzal, hogy az afrikai apától származó Obamát majomként festi le. A transzparensek szerint a lap tulajdonosát, Rupert Murdochot börtönbe küldték volna a demonstrálók. Egyes tüntetők szerint az elnök megölésére buzdít a rajz, ami így még felháborítóbb.

A Post bocsánatkérő cikke szerint sok ismert személyiség állhat a tiltakozások mögött, többen közülük hosszú ideje komoly ellentétben állnak a lappal. "Tőlük nem kérünk bocsánatot" - írták a lap munkatársai. A tüntetők pénteken is demonstrálnak a tulajdonos News Corporation székháza előtt. Al Sharpton tiszteletes, a tiltakozók vezetője a lap "feltételes módú bocsánatkérését" kritizálta.

A New York Post a város egyik legfelkapottabb bulvárlapja (több százezres olvasótáborral), amely éles hangú, támadó cikkeiről ismert. Col Allen főszerkesztő szerint a kifogásolt karikatúra a hétfőn lelőtt agresszív connecticuti csimpánzt ábrázolta - hozzákapcsolva a gazdasági élénkítő csomagot.