Ellepték a kínai biztonságiak Tibetet és környékét

Vágólapra másolva!
Feszült hangulatban készül Tibet a helyi újévi ünnepségekre. A New York Times szerint a kínai kormány szigorú biztonsági intézkedésekkel készül, több tibeti és környező kínai területen pedig tiltakozások kezdődtek. A tiltakozásoknak több apropójuk is van: márciusban lesz egy éve, hogy kirobbantak a sok áldozatot követelő tibeti zavargások, és ötven éve volt a nagy tibeti felkelés.
Vágólapra másolva!

A kínai biztonsági erők megerősítéséről szóló beszámolók érkeztek többek között a tibeti autonóm tartomány fővárosából, Lhászából - írja a New York Times. A történelmi Tibethez tartozó Csinghai, Szecsuán és Ganszu tartományok egyes településein, kolostorközpontjai környékén is fokozták a biztonsági intézkedéseket.

A lap szerint a tartományban feszült a helyzet. A szecsuáni Litangban vasárnap tiltakozássorozat kezdődött, melynek kiváltója egyetlen tüntető, Lobszang Lhundup szerzetes volt, aki egy utcasarkon fennhangon éltette a dalai lámát és a tibeti újévi ünnepségek bojkottjára szólította fel a járókelőket. Másnap már több százan követelték az őrizetbe vett szerzetes szabadon engedését, majd megütköztek a rohamrendőrökkel, akik 20 embert vittek el a helyszínről.

Csütörtökön a hatóságok kötelezték az üzlet- és hoteltulajdonosokat, hogy három napra zárjanak be. Az összecsapásokról és a megszigorított biztonsági intézkedésekről szemtanúk beszéltek telefonon, a beszámolókat a londoni székhelyű Free Tibet Campaign nevű szervezet hozta nyilvánosságra. A helyi hatóságok nem kommentálták az állítólagos tüntetéseket.

A tibeti újév bojkottját hónapok óta szervezik - főleg számüzetésben élő tibetiek, így az indiai Dharamsalában székelő kormány is. E-mailekben és szórólapokon terjed a felhívás a tibetiek között. A Loszárnak is nevezett ünnepségsorozat jövő szerdán kezdődik. Egy tibeti blogger szerint "egy ilyen iszonyatos év után, melyet átitatott a halál, hogyan tudnánk ünnepelni? Ehelyett inkább megemlékeznünk kéne." A tartományi vezetés a blogger szerint hajlandó fizetni is azért, hogy az emberek tűzijátékot vásároljanak, de a helyiek inkább "nagyon, nagyon csendes és komoly hangulatban" emlékeznek meg az egy évvel ezelőtti, sok halálos áldozatot követelő zavargásokról.

2008 márciusában a feldühödött tibetiek megütköztek a rendőrséggel, akkor hivatalos források szerint 18 civil és egy rendőr halt meg. A tüntetések hamar kiterjedtek a tartomány számos területére. A pekingi kormány válaszlépései következtében - nem hivatalos beszámolók szerint - több százan haltak meg.

A most kezdődő tiltakozásoknak aktualitást ad az is, hogy márciusban lesz 50 éve, hogy kitört a kínaiak elleni legnagyobb tibeti felkelés. Ekkor kellett a dalai lámának is elmenekülnie, aki a kínai kormány szerint elnyomó, feudális rendszert akart fenntartani.

A kínai külügy szóvivője szerint "a tibeti helyzet stabil". Ennek ellentmond egy szerzetes, akit telefonon ért el a New York Times. "Rengeteg katona és rendőr van az utcákon" - mondta. A helyzet súlyosságát érzékelteti, hogy az amerikai lap több tibetivel is beszélt, azonban csak ez az egy szerzetes engedélyezte véleményének közlését.

A kolostorok jelentős részét kiürítették a kínaiak, és a szerzeteseket "hazafias oktatásban" részesítik, kínai jogra tanítják, illetve arra, hogy vessék meg a dalai lámát. A szerzetesek nem hordhatják az utcán jellegzetes narancsszínű köpenyüket sem - írja a New York Times. A régió nagy részéből kiutasították a külföldieket, két francia újságíró azonban el tudott bújni. Ők is arról számoltak be, hogy rengeteg biztonsági ember lepte el az utcákat.