Gates erősítést kér a szövetségesektől Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Az augusztusi választások idejére csapaterősítést fog kérni a NATO-szövetségesektől is Afganisztánba Robert Gates amerikai védelmi miniszter. Az Egyesült Államok maga 17 ezer fős erősítést küld.
Vágólapra másolva!

Robert Gates amerikai védelmi miniszter arra fogja kérni a NATO-szövetségeseket: rövid időre küldjenek csapaterősítést Afganisztánba, hogy szavatolni lehessen az augusztusban tartandó választásokat.

Gates útban a NATO védelmi minisztereinek csütörtöki és pénteki krakkói tanácskozására, a repülőgép fedélzetén azt mondta újságíróknak, hogy az Obama-kormány emellett hosszabb távra szóló segítségnyújtást fog kérni a szövetségesektől civil programok végrehajtásához.

Barack Obama amerikai elnök szerdán adott felhatalmazást arra, hogy a védelmi minisztérium 17 ezer fős csapaterősítést küldjön Afganisztánba. Gates szerint Obama döntése azt jelzi, hogy kész pótlólagosan kötelezettségvállalásokra Afganisztánnal kapcsolatban. "Azonban világos elvárás lesz az, hogy a szövetségeseinknek is többet kell tenniük" - tette hozzá.