Mindenkinek adna egy kicsit az izraeli királycsináló

Vágólapra másolva!
Nagykoalíció jobboldali vezetéssel - Avigdor Lieberman, az izraeli választáson harmadik helyezett Jiszráél Béténu vezetője várhatóan Benjamin Netanjahut javasolja kormányfőnek. Feltétele az izraeli rádió szerint, hogy a kormányba be kell venni az eddig kormányzó, a választást egy szavazattal megnyerő Kadimát is. A Kadima vezetője, Cipi Livni azonban elutasította a lehetőséget. Simon Peresz államfő várhatóan vasárnap jelenti be, kit kér fel kormányalakításra.
Vágólapra másolva!

Benjamin Netanjahut, a jobboldali Likud vezetőjét támogatja Avigdor Lieberman ultranacionalista pártja, a Jiszráél Béténu (Izrael az Otthonunk) az új izraeli kormánykoalíció megalakításában - jelentette csütörtökön az izraeli katonai rádió.

Lieberman várhatóan az után jelenti be hivatalosan is döntését, hogy befejezte megbeszélését Simon Peresz államfővel arról, hogy ki legyen a következő kormányfő. Ha a két héttel ezelőtti izraeli parlamenti választáson harmadik helyezett Jiszráél Béténu valóban Netanjahu mellé áll, akkor a Likud alakíthat új kormánykoalíciót, mivel Lieberman pártjával és több kisebb párt támogatásával együtt 65 képviselőt tud maga mellé állítani a 120 fős országgyűlésben, a kneszetben.

"Benjamin Netanjahut javasoljuk (kormányfőnek), de csak egy nagykoalíciós kormány élére" - mondta Lieberman az elnökkel zajló megbeszélése előtt. A politikus hozzátette: azt szeretné, ha a Likud, a Kadima és a Jiszráél Béténu alakítana közösen kormányt, amelyhez további kisebb pártok is csatlakozhatnak.

Lieberman arra kérte a Likudot, hogy tegyen le egy korlátozott összetételű kormány megalakításáról, mert egy ilyen kabinet csak a túléléséért küzdene, és nem tudna kezdeményezőként fellépni. Cipi Livnit, a Kadima vezetőjét pedig arra kérte, hogy mondjon le a rotáció ötletéről, vagyis arról, hogy a mandátum egyik felében Livni, a másikban Netanjahu kormányozzon, mert ez Lieberman szerint instabilitást teremtene.

Livni azonban elutasította a Netanjahu-vezette nagykoalíciót. Közleményt adott ki, amely szerint Lieberman döntésével "letették egy szélsőségesen jobboldali kormány alapjait. Ez nem a mi utunk, ebben a kormányban nincs számunkra semmi... ellenzékbe kell mennünk".

A február 10-én megtartott választásokon a Kadima 28, a Likud pedig 27 képviselői helyet szerzett. A Jiszráél Béténu 15 mandátummal a harmadik legerősebb frakció.

Simon Peresz csütörtök este fejezi be megbeszéléseit a parlamenti pártokkal, és vasárnap vagy hétfőn jelenti be, kit bíz meg kormányalakítással.