Tüntetések és őrizetbe vételek Tibetben

Vágólapra másolva!
Nem sokkal a tavalyi véres zavargások évfordulója előtt tüntetések voltak a kínai fennhatóság alatt álló Tibetben több emberjogi szervezet szerint. A dalai láma visszatérését követelő tüntetők közül többeket őrizetbe vettek. A helyi vezetők tagadják, hogy megmozdulások lettek volna.
Vágólapra másolva!

Tüntetések voltak vasárnap és hétfőn a kínai fennhatóság alatt álló Tibetben, nem sokkal a tavalyi véres zavargások évfordulója előtt - jelentették szerdán tibeti emberjogi szervezetek. A Litang városban és környékén kezdődő megmozdulásokban a tüntetők közül többen megsérültek, amikor összecsaptak a rendőrökkel. A hatóságok legkevesebb 24 embert őrizetbe vettek - közölte a londoni központú Szabad Tibet Kampány.

A tiltakozó megmozdulásokat egy szerzetes indította el vasárnap Szecsuan (Sichuan) tartomány Litang körzetében, amikor egy helyi piacon kiáltozva követelni kezdte a dalai lámának, Tibet emigrációba kényszerített vallási és szellemi vezetőjének visszatérését. A szerzeteshez később mások is csatlakoztak. A rendőrség egy idő után gumibotokkal és puskatussal nekiesett a tüntetőknek, és feloszlatta a csoportosulást - közölte a Free Tibet nemzetközi szervezet.

Másnap mintegy 300 tüntető gyűlt össze ugyanazon a területen, a rendőrség ismét megverte a tiltakozókat és többeket őrizetbe vett. A Free Tibet 24 ember őrizetbe vételéről adott hírt, egy másik emberi jogi szervezet, az indiai székhelyű Központ az Emberi Jogokért és a Demokráciáért 23 elfogott személyről tud.

A litangi rendőrség és a helyi vezetők tagadták, hogy bármiféle megmozdulás lett volna. Egy helyi kereskedő ugyanakkor megerősítette az AFP francia hírügynökségnek, hogy látta a tüntetéseket. "A körzetben statárium van, az utcákon fegyveres rendőrök járőröznek. Most nagyon nyugodt minden" - mondta az árus.

A tibetiek lakta Litang térségében tavaly is tüntettek a márciusi lhászai zavargásokat követően. Az akkori tibeti megmozdulásokban emigráns tibeti szervezetek szerint legalább 203 ember meghalt és csaknem 1000 megsebesült. Peking viszont 21 ember halálával vádolja a tibetieket. A mostani tüntetéseket az 1959-es tibeti felkelés március 10-i leverésének 50. évfordulója előtt tartották Litangban. A dalai láma mintegy százezer követőjével a Kína-ellenes felkelés leverése után menekült indiai száműzetésbe.