Súlyosbították a Karadzic elleni vádat Hágában

Vágólapra másolva!
A korábbi egy helyett már két rendbeli népirtással vádolják Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Karadzicnak a boszniai háborúban elkövetett gyilkosságokért, és külön az 1995-ös srebrenicai vérengzésért is felelnie kell.
Vágólapra másolva!

Már két rendbeli népirtással vádolja Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). A testület hétfő este jelentette be, hogy jóváhagyta a módosított vádiratot Karadzic ügyében. A vád továbbra is 11 pontból áll, de már két pontban szerepel benne a népirtás bűntette.

Az egyik a boszniai háborúban, 1992-ben elkövetett bűncselekményekre vonatkozik, a másik az 1995 júliusában történt srebrenicai mészárlásra. Míg az eddigi vádirat 41 települést sorolt fel, a módosított bűnlajstrom 27-re szűkítette azoknak a településeknek a körét, ahol elkövethették a bűncselekményeket. A vádirat további öt pontja emberiesség elleni bűncselekményekkel, négy pedig a háborús törvények megsértésével foglalkozik.

Radovan Karadzicot többek között az 1992-95-ös boszniai háború idején elkövetett etnikai tisztogatásokkal, a szarajevói polgári lakosság elleni terrorkampánnyal, ENSZ-tisztségviselők elrablásával, gyilkosságokkal és erőszakos kitelepítésekkel vádolják. Karadzic pénteken áll a bíróság elé, hogy újra nyilatkozzon arról, bűnösnek tartja-e magát.

A 63 éves egykori boszniai szerb elnököt 2008. július 21-én fogták el Belgrádban, tizenhárom évvel azután, hogy a hágai törvényszék vádat emelt ellene. Karadzic természetgyógyászattal foglalkozó orvosnak adta ki magát, megváltoztatta külsejét, álnéven élt és szabadon járt-kelt Szerbiában.