Magyarul beszélőket is toboroz az amerikai hadsereg

Vágólapra másolva!
Nyelveket beszélőket toboroz az amerikai hadsereg, olyanokat is keresnek, akik magyarul beszélnek. Az elidult kísérleti program jelentősen megkönnyíti a hadseregbe jutással az amerikai állampolgárság megszerzését. Akár egy két éve az USA-ban tanuló magyar diák is kaphat a katonáskodáson keresztül állampolgárságot - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Kísérleti program indul New Yorkban, az amerikai hadsereg ennek segítségével olyan katonákat toboroz, akik nyelveket beszélnek, illetve bevethetők egészségügyisként. A toborzó programban 35 nyelvet sorolnak fel, melynek ismeretére az amerikai seregben szükség lenne, köztük van a magyar. A listán összesen négy európai nyelv szerepel: a magyar mellett a cseh, a lengyel és az orosz. Olyan katonákat is keresnek, akik arabul, kínaiul, hindiül vagy perzsa nyelven beszélnek - írja a Népszabadság.

Az amerikai hadsereg az állampolgárság gyors ígéretével várja azokat, akik egyszerű, azaz nem bevándorló vízummal élnek az USA-ban. A hadsereg decemberi összesítése szerint 29 ezer külföldi szolgál amerikai katonaként, 2001 szeptember 11-e óta összesen 43 ezren kaptak állampolgárságot egyenruhájuk révén - írja a Népszabadság.

A legfrissebb újítás szerint a zöldkártyával nem rendelkezők közül azok is csatlakozhatnak, akik már törvényesen az Egyesült Államkban élnek. Útlevélhez jutáshoz még a többéves tartalékos időszakot sem kell kivárnia a jelentkezőknek, és a honosítás költségeit a hadsereg állja. A New York Times szerint ez a világháború óta a legnagyobb nyitás a külföldiek felé.

Van azért néhány feltétel, amelynek teljesülnie kell: a Pentagon ismertetése szerint összesen 19 vízumtípus birtokosai élhetnek a lehetőséggel - a turistavízum ezek között nem szerepel, viszont akár az ott tanuló magyar diákok is jelentkezhetnek a hadseregbe. Egy másik feltétel, hogy legalább két éve éljenek az országban, amelyet ezalatt nem hagytak el 90 napnál hosszabb időre.

New Yorkban egyelőre 550 nyelvet beszélőt, és 300 egészségügyis katonát toboroznak. Ha az egy éves kísérleti program beválik, akár minden hatodik újonc külföldi lehet majd. Évente 14 ezer önkéntessel számolnak - írja a Népszabadság.