Illegális bevándorlók vesztek a tengerbe a Kanári-szigeteknél

Vágólapra másolva!
Felborult egy észak-afrikai illegális bevándorlókat - főként gyerekeket - szállító hajó a Kanári-szigetek partjainál. Legalább huszonegy ember fulladt a vízbe.
Vágólapra másolva!

Legalább huszonegy észak-afrikai bevándorló - többségében gyerek - veszett a tengerbe, amikor túlterhelt hajójuk néhány méternyire a parttól felborult a Kanári-szigeteknél - közölte hétfőn a spanyol bevándorlási hivatal. A parti őrség érkezéséig úszók és szörfözők próbálták meg partra segíteni a magas hullámokkal küzdő bevándorlókat Lanzarote sziget Teguise városának egyik strandján vasárnap este, de csak hat embert sikerült kimenteni - mondta el a mentők szóvivője. A mentőszolgálatok feltételezése szerint a hajón huszonnyolcan utaztak, főként 18 év alattiak. A parti őrség hétfőig tizennyolc holttestet talált, három holttest után még kutatnak.

A spanyol hatóságok rendszerint kiutasítják a többnyire Nyugat-Afrikából, illetve Marokkóból hajón érkező illegális bevándorlókat. Tavaly mintegy 9000-en érkeztek a Kanári-szigetekre, több mint 70 százalékkal kevesebben, mint a rekordnak számító 2006-os esztendőben. Az akkori csúcs után a spanyol hatóságok tengeri őrjáratokat szerveztek, és nagy számban utasítottak ki illegális bevándorlókat. A hét végén két másik hajó - fedélzetükön 145 emberrel - épségben kikötött a közeli Tenerife szigeten.