Vágólapra másolva!
Elfogadta a pakisztáni kormány a szvat-völgyi tálib lázadók legfőbb követelését, és engedélyezte, hogy az ország északi részén az iszlám saría legyen a törvénykezés és a joggyakorlat alapja. Az iszlamista lázadók 2007 óta harcoltak a vallási alapú törvénykezésért, és erőszakos felkelésüket most siker koronázta.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni kormány hétfőn megegyezett a tálib lázadókkal arról, hogy az iszlám törvénykezés, a saría legyen a joggyakorlat alapja az ország északnyugati részén található Szvat-völgyben. Mian Iftikar Huszein, az Északnyugati Határtartomány tájékoztatási minisztere elmondta, hogy a tartományi kormány a térségbeli lázadás vezetőjével kötött megállapodást.

A miniszter hozzátette: minden, a saríával ellentétes törvényt eltörölnek. Az egyezség nem csak a völgyben, de az egész régióban bevezeti az iszlám törvénykezést, így a terület Pakisztán többi részétől elkülönülő jogrendet alkalmaz majd. A BBC helyi tudósítója szerint a tálibok már fel is állították saját bíróságaikat, a nők oktatása elleni kampányunak köszönhetően pedig gyerekek tízezreitől tagadták meg a beiskolázást.

A saria törvénykezés a Szvat-völgyet is magába foglaló Malakand kerületben már 1994 óta érvényben van, de a fellebbezések esetén az eddigi gyakorlat szerint a peshawari bíróság döntött, amely a polgári törvénykezés szerint jár el. A BBC tudósítója szerint ebben várható változás a mostani megállapodás után.

A térségben eddig több mint 1000 civil halt meg, akiket a tálib törvénykezés alapján megköveztek. A Szvat-völgyből két év alatt emberek ezrei menekültek el az iszlamisták elől - emlékeztet a BBC.

Tálib diadal

Pakisztán a döntéssel gyakorlatilag beadta a derekát a lázadóknak, hisz a fegyveres felkelők fő követelését teljesítette. A kormány szerint az intézkedés célja megbékíteni a térséget ellenőrző tálib fegyvereseket, akik 2007 végén robbantottak ki iszlamista lázadás a Szvat-völgyben.

A fegyveresek a felkelés kezdete óta ellenőrzésük alatt tartják a Szvat-völgyet, amely korábban az ország egyik népszerű turisztikai célpontja volt. A tálibok jelenleg képesek korlátozni a pakisztáni hadsereg szabad tevékenységétis a terület fővárosában.

A megállapodás előzményeként a lázadó tálibok elengedtek egy fél éve foglyul ejtett kínai túszt, és egyoldalú tűzszünetet jelentettek be, ezzel jelezve "jószándékukat". A lázadók és a kormány már többször kötött békemegállapodást, de ezek mind kudarcba fulladtak. Az Egyesült Államok most is ellenezte a békét, mivel szerinte azzal Pakisztán csak időt ad a lázadóknak soraik rendezésére.

Közben újabb amerikai rakétacsapásban meghalt hétfőn 10-12 tálib lázadó Pakisztán törzsek uralta északnyugati részén - közölték helyi biztonsági források. Egy neve elhallgatását kérő pakisztáni tiszt szerint a rakétát egy pilóta nélküli repülőgépről indították el, és az eltalált egy épületet, amelyben tálibok tartózkodtak. Egy másik tiszt szerint két rakéta csapódott be az épületbe, és legalább tíz ember vesztette életét.