Tűzszünetet hirdettek a Szvat-völgyi tálibok

Vágólapra másolva!
Ideiglenes tűzszünetet ajánlottak a Szvat-völgyi tálib lázadók a pakisztáni kormánynak. A tálibok azt állítják, jószándékukat szeretnék a fegyvernyugvással kifejezni, az USA szerint azonban csak időt akarnak nyerni soraik rendezéséhez.
Vágólapra másolva!

Tíznapos egyoldalú tűzszünetet hirdettek a pakisztáni kormánnyal folyó béketárgyalások idejére a tálib lázadók a Szvat-völgyben - jelentette be egy szóvivőjük.

A szóvivő szerint a tűzszünet vasárnaptól lenne érvényes, a lépéssel jó szándékukat akarják jelezni. Ugyancsak jó szándékuk jeleként értékelendő, hogy nem sokkal korábban szabadon engedtek egy fél évvel ezelőtt túszul ejtett kínai mérnököt. Viszont fenntartják maguknak a jogot arra, hogy ha a tűzszünet idején megtámadják őket, visszavágjanak - tette hozzá Muszlim Hán.

John Solecki ENSZ-tisztségviselő elrablói viszont azzal fenyegetőztek pénteken, hogy megölik az amerikai férfit, amennyiben 72 órán belül nem nyeri vissza szabadságát 141 baludzs etnikumú nő, akiket állítólag a pakisztáni hatóságok tartanak fogva. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kvettai irodavezetőjét február 2-án rabolták el.

A lázadók a kormánnyal folyó tárgyalásokon el akarják érni, hogy a térségben az iszlám törvénykezés, a saría legyen a joggyakorlat alapja. A Pakisztán északnyugati részén található Szvat-völgyben 2007 végén tört ki az iszlamista lázadás. A fegyveresek ellenőrzésük alá vonták a völgyet, amely korábban az ország egyik népszerű turisztikai célpontja volt.

A hatóságok tavaly elengedték fogságából Maulana Szúfi Mohammad muzulmán vallási vezetőt - aki az 1990-es években lázadást vezetett a Szvat-völgyben -, hogy előmozdítsák a békét, de a harcok folytatódtak, és hatásukra több tízezer lakos menekült el a völgyből.

A lázadók és a kormány már többször kötött békemegállapodást, de ezek mind kudarcba fulladtak. Ha most születne valamilyen egyezség, akkor feltehetőleg az Egyesült Államok ismét azzal vádolná Iszlámábádot, hogy időt ad a lázadóknak soraik rendezésére és felfegyverkezésükre. A kormány viszont arra hivatkozik, hogy az al-Kaida terrorhálózat embereivel és a tálibokkal szemben nem támaszkodhat csak az erőre.

Hírek szerint az amerikai erők szombaton ismét rakétacsapást mértek a lázadókra Pakisztán északnyugati részén, és legkevesebb húsz fegyverest megöltek.