Obama támogatást ad az őssejtkutatáshoz

Vágólapra másolva!
Nyolc éve tiltja az amerikai kormány az embrionális őssejtekkel végzett kísérletek állami támogatását, de ezt Barack Obama hamarosan feloldja. A tilalmat az előző elnök, George Bush vezette be, konzervatív keresztény támogatói felé tett gesztusként. Obama már a kampányban is azt ígérte, feloldja a korlátozást.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök hamarosan eltörli az embrionális őssejtkutatásra vonatkozó nyolcéves tilalmat, amelyet elődje, George Bush rendelt el - közölte Obama főtanácsadója, David Axelrod vasárnap a Fox News hírtelevízióban. Bush tavaly júniusban harmadszor is megvétózta az őssejtkutatás szövetségi finanszírozását támogató kongresszusi kezdeményezést, miután azt a képviselőház és a szenátus is jóváhagyta.

Bush 2001-ben - részben konzervatív keresztény támogatói felé tett gesztusként - úgy rendelkezett: nem lehet központilag támogatni az embrionális őssejtkutatásokat. A tavalyi vétóval egyidejűleg szorgalmazta, hogy a tudósok az őssejtek kinyerésére keressenek olyan új módszereket, amelyekkel nem tesznek kárt embriókban. A Fehér Ház akkori közleménye szerint az embrionális őssejtkutatás az emberi magzatok szándékos megsemmisítését jelenti, és Bush "nem hajlandó átlépni ezt az erkölcsi határt".

A tudomány az őssejtkutatástól remél áttörést az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és más súlyos betegségek gyógyításában. Az elnök elutasítását bírálók azzal érveltek, hogy az amerikaiak több mint 60 százaléka támogatná az embrionális őssejtkutatásokat. A kutatások ellenzői viszont az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást, gyilkosságot emlegetve.

Barack Obama a tavalyi elnökválasztási kampányban Bush tilalmának feloldása mellett érvelt, és január 20-i beiktatási beszédében úgy fogalmazott, hogy a tudománynak vissza kell kerülnie az őt megillető helyre. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság, az FDA januárban adott engedélyt az első azzal kapcsolatos kísérletre, hogy emberi őssejtekkel lehet-e biztonságosan kezelni betegeket. A kísérletben az őssejtekből idegszövetet kísérelnek meg előállítani gerincvelő pótlására.