Bejrútban százezrek emlékeztek a Haríri-merényletre

Vágólapra másolva!
Rafík Haríri néhai miniszterelnök halálára emlékezett Bejrútban több százezer libanoni. A megemlékezés összecsapásokba torkollt a Haríri-párti tüntetők és a Szíria-barát Hezbollah támogatói között.
Vágólapra másolva!

Több százezer libanoni gyűlt össze az egész országból szombaton Bejrút központjában, hogy megemlékezzen annak a robbantásos merényletnek a 4. évfordulójáról, amelyben Rafík Haríri néhai miniszterelnök és további 22 személy életét vesztette.

A szigorú biztonsági óvintézkedések dacára a megemlékezés összecsapásokba torkollt. A rendezvény után a Haríri-párti tüntetők autóit kövekkel dobálták meg a Szíria-barát Hezbollah támogatói. A vöröskereszt önkéntesei legalább kilenc sérültről számoltak be.

A megemlékezésen a zászlókat lengető tömeg függetlenséget, szuverenitást és szabadságot követelt Libanonnak. A tüntetők támogatásukról biztosították a nemzetközi törvényszéket is, amely két hét múlva kezdi meg munkáját, hogy ítéletet mondjon a 2005. február 14-i merényletről.

A nagygyűlés emellett a több mint három hónap múlva esedékes, kulcsfontosságú parlamenti választások kampányának újabb állomása volt. A hadsereg és a biztonsági erők szigorú felügyelete alatt tartott tömegrendezvény a Szíria-ellenes parlamenti többség melletti kiállásnak számított, szemben a Damaszkusz és Teherán által támogatott, a síita Hezbollah által vezetett kisebbséggel.

Rafík Haríri szoros kapcsolatokat ápolt a nyugati vezetőkkel, akik segítették erőfeszítéseit az 1975-1990 közötti polgárháborúban lerombolt Bejrút újjáépítésére. Halála előtt igyekezett korlátozni a szomszédos Szíria Libanonra gyakorolt befolyását. Sokan Szíriát vádolják a volt kormányfő meggyilkolásával, bár Damaszkusz tagadja ezt.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön támogatásáról biztosította a Különleges Libanoni Bíróságot (TSL), amely március elsején ül össze Hágában.