Kenőpénzért csukott le fiatalokat két amerikai bíró

Vágólapra másolva!
Beismerte bűnösségét az a két amerikai bíró, akiket azzal vádolnak, hogy kenőpénzért cserébe szabtak ki szokatlanul szigorú ítéleteket fiatalkorú bűnelkövetőkre. Az egyik bíró úgy fogalmazott, "szégyent hoztam a bírói hivatásra".
Vágólapra másolva!

A Pennsylvania állambeli Luzerne megye két bíráját, Mark Ciavarellát és Micheal Conahant vádolja visszaéléssel az ügyészség. A hatóság szerint a két bíró kenőpénzt fogadott el egy fiatalkorú bűnelkövetőket őrző, magánkézben lévő intézettől cserébe azért, hogy az elítélteket minél hosszabb időre csukják le. Az ügyészség szerint az intézetnek ez azért jött jól, mert így több állami támogatáshoz jutottak.

A két bíró beismerte bűnösségét, mindkettőjüket felfüggesztették állásukból - derül ki a BBC beszámolójából. Conahan nem nyilatkozott, Ciavarella viszont egy bírósághoz írt levelében közölte, "igaz az az állítás, hogy szégyent hoztam a bírói hivatásra".

A fiatalkorú bűnelkövetők jogait védő Juvenile Law Centre szerint Ciavarella túlzottan kemény büntetéseket szabott ki még kisebb vétségekért is. Az AP hírügynökség rámutatott, hogy a bíró 2003 és 2006 között a bíróság elé kerülő fiatalok negyedét intézetbe küldte, míg az államban átlagosan csak minden tizedik esetében szoktak ilyen büntetést kiszabni.