Zsidó vezetőket nyugtatgatott XVI. Benedek pápa

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak nevezte a holokauszt tagadását XVI. Benedek pápa, amikor fogadta amerikai zsidószervezetek vezetőit a Vatikánban. A római katolikus egyházfő ezzel igyekezett csillapítani a botrányt, ami az után robbant ki, hogy feloldotta egy püspök kiközösítését, aki szerint nem igaz, hogy a nácik hatmillió zsidót öltek meg.
Vágólapra másolva!

"Tűrhetetlen ennek a szörnyű bűntettnek bármiféle tagadása vagy kisebbítése" - jelentette ki XVI. Benedek pápa, amikor csütörtökön a Vatikánban fogadta amerikai zsidószervezetek vezetőit. A római katolikus egyházfőnek ez volt az első ilyen jellegű találkozója azóta, hogy a múlt hónap végén nemzetközi felzúdulást váltott ki a holokauszttagadó Richard Williamson püspök egyházi kiközösítésének a feloldásával.

"Az a gyűlölet, férfiak, nők, gyerekek semmibevétele, ami a soában megnyilvánult, az Isten és az emberiség elleni vétek volt. Ennek mindenki számára világosnak kellene lennie", különösen az egyházi személyek számára - jelentette ki XVI. Benedek több mint ötven amerikai zsidó vezető előtt a Vatikánban. Hangsúlyozta, hogy a katolikus egyház "mélységesen és visszavonhatatlanul" elutasítja az antiszemitizmus minden formáját.

A pápa a múlt hónapban oldotta fel négy ultrakonzervatív püspök kiközösítését, köztük Richard Williamsonét, aki tavaly novemberben egy svéd televíziónak azt nyilatkozta, nem léteztek gázkamrák, és vitatta azt is, hogy a nácik hatmillió zsidót öltek meg. A pápa közölte, hogy nem tudott a püspök nyilatkozatáról.

Williamson bocsánatot kért az általa okozott botrányért, de jelezte, hogy nem hajlandó visszavonni kijelentéseit, pedig erre a Vatikán is felszólította. A püspök annyit közölt csak, hogy újra meg fogja vizsgálni a holokauszttal kapcsolatos bizonyítékokat.