Pakisztán szerint elfogták a mumbai támadók vezetőjét

Vágólapra másolva!
Elfogták a mumbai támadók vezetőjét - jelentette be a pakisztáni belügyminiszter. Pakisztán előzőleg beismerte, hogy a novemberi 173 ember halálával végződő mészárlást részben Pakisztánban készítették elő. India kezdettől Pakisztánt tartja felelősnek a vérontásért, amit az iszlamabádi kormány tagad.
Vágólapra másolva!

Elfogták Pakisztánban a mumbai támadásokat elkövető csoport irányítóját és az ügy öt további gyanúsítottját - jelentette be Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter. A rendőröket részben a támadók által az odautazáshoz használt halászhajó, a megvásárolt felszerelések - mentőmellények, a felfújható csónak motorja -, illetve lehallgatott telefonbeszélgetések, bankszámlamozgások vezették nyomra.

Megtalálták a gyanúsítottak két búvóhelyét is Karacsiban és környékén, de a nyomozás más szálai Európába és az USA-ba vezetnek. Malik szerint az FBI-hoz fordulnak majd segítségért.

Malik szerint a gyanúsítottak közül többen is részletesen beszámoltak arról, hogyan indultak a támadók Mumbaiba. "Kaptak némi kiképzést, és nekiindultak az óceánnak" - mondta. A belügyminiszter szerint Karacsiból egyenesen Mumbaiba hajóztak.

A hatóságok egyelőre nem tudták megállapítani a tavaly novemberben meggyilkolt támadók kilétét, ám talátak kapcsolatot a gyanúsítottak és a Laskar-e-Taiba pakisztáni terrorszervezet között.

Előzőleg csütörtökön Pakisztán első alkalommal ismerte el, hogy a tavaly novemberi mumbai vérontást részben Pakisztánban készítették elő . A belügyminiszter egy sajtótájékoztatón azt mondta: "Az összeesküvés néhány szálát Pakisztánban szőtték".

Az indiai külügyminisztérium néhány órával később pozitív lépésként értékelte az iszlámábádi bejelentést, egyúttal arra kérte Pakisztánt, hogy számolja fel a területén működő terrorista hálózatot.

Az India kereskedelmi központjának számító Mumbai belvárosában tavaly november 26-án kezdett lövöldözni több fegyveres csoport. A fegyveresek lövöldöztek az utcákon, bevették magukat szállodákba, pályaudvarokra és megöltek 173 embert.

India Pakisztánt tette felelőssé a mészárlásért, a pakisztáni kormány azonban tagadta, hogy az országnak bármi köze lett volna az akcióhoz. Később annyit elismertek, hogy az egyetlen elfogott fegyveres pakisztáni - írja a BBC.

A pakisztáni hatóságok már januárban letartóztattak 71 embert, akik a feltételezések szerint összefüggésbe hozhatók a merényletekkel.