Újabb ember szállt ki Obama alakuló kormányából

Vágólapra másolva!
Visszalépett az amerikai kereskedelmi miniszteri posztra kiszemelt Judd Gregg, aki arra hivatkozva döntött így, hogy "feloldhatatlan konfliktusai" vannak új elnök, Barack Obama politikai irányával. A bejelentés két szempontból is csapást jelent Obama számára: ez már a negyedik visszalépés a kormányalakítás során, ráadásul a republikánus Gregg minisztersége fontos gesztus lett volna a rivális politikai oldal számára.
Vágólapra másolva!

Visszavonta jelölését csütörtökön Judd Gregg republikánus szenátor, akit Barack Obama amerikai elnök kereskedelmi miniszternek szánt. "Sok kritikus kérdésben eltérő nézetrendszer alapján működünk" - olvasható a New Hampshire-i szenátor levelében, aki a CNN közlése szerint azzal indokolta döntését, hogy a fennálló lényeges nézetkülönbségek miatt nem tudna teljes mértékben együttműködni az Obama vezette kormánnyal.

Jelezte, hogy "feloldhatatlan konfliktusok" vannak közötte és Obama kormánya között egyebek mellett a gazdasági ösztönző csomaggal kapcsolatban. A republikánus párt szinte egységesen elutasítja Obama közel 800 milliárd dolláros élénkítő csomagját, szerintük ugyanis az állami költekezés helyett adócsökkentés jelentené a kiutat a gazdasági válságból.

Obama a múlt héten jelentette be, hogy Gregg szenátor az új jelöltje a miniszteri posztra. Az elnök akkor úgy fogalmazott, hogy a szenátor a republikánus párt köztiszteletnek örvendő tagja, a költségvetési fegyelem híve, mesteri közvetítő. Mint hozzátette, nem értenek egyet minden téren, de abban egyezik az álláspontjuk, hogy a gazdaságot ismét talpra kell állítani. A jelölés egyben Obama egyik fontos kampányígéretének, a riválisokkal való együttműködésre építő politizálás megteremtésének, fontos jele is volt.

Gregg - aki a harmadik republikánus párti miniszter lett volna Obama kormányában - akkor még úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi nehéz időkben félre kell tenni a pártos politizálást, és "kötelességének érzi, hogy elfogadja az elnök felkérését". Obamának azért kellett új jelöltet keresnie, mert eredeti kiszemeltje, Bill Richardson új-mexikói kormányzó egy szövetségi vizsgálat miatt január elején szintén visszalépett a jelöléstől.

Múlt héten az egészségügyi miniszteri posztra jelölt Tom Daschle volt kénytelen visszalépni, miután kiderült, hogy adóelmaradása volt, és ennek befizetésével még akkor sem sietett, amikor kiderült számára, hogy késedelemben van. Vele egy időben vonta vissza a jelölését Nancy Killefer is, akit Obama a költségvetési reform felügyeletére szemelt ki. Killefer szintén adóproblémákkal indokolta döntését.