Gyásznapot tart Ausztrália a tűzvész miatt

Vágólapra másolva!
Országos gyásznapot rendeltek el Ausztráliában a pusztító tűzvészek miatt. A Victoria államban múlt hét közepe óta tomboló tüzekben közel 200 ember vesztette életét, de még sokan lehetnek a romok között. A rendőrség a gyújtogatókat, és az elhagyott otthonok fosztogatóit üldözi, miközben sok helyen még lobognak a lángok. 
Vágólapra másolva!

Megszünteti az ausztrál kormány az országos tűzjelző rendszer kiépítését nehezítő bürokratikus akadályokat - írja a BBC. Egyes feltételezések szerint ennek révén elkerülhető lett volna, hogy a hétvégén a Victoria államban tomboló lángokban sokan meghaljanak. A tűzvészekben legalább 181 ember veszett oda, de a hatóságok feltételezése szerint sok áldozat fekhet még az üszkös romok között.

Egy ilyen országos telefonos riasztórendszer kiépítését eddig személyiségi jogok és a finanszírozásával kapcsolatos kérdések nehezítették. A rendszer kulcsfontosságú eleme lenne, hogy az érintett területen lévőket saját mobiljaikra küldött sms-ben figyelmeztetnék a fenyegető lángokra. A tűzvészekben 500-an sérültek meg, 5000 ember vált otthontalanná, és 450 ezer hektárnyi területet emésztettek fel a lángok. A csütörtöki hűvösebb idő, és az éjszakai eső ellenére továbbra is számos tűzzel küzdenek a tűzoltók a térségben.

A rendőrség hatalmas erőkkel nyomoz, hogy kiderítse, kik okozták mindezt. Legalább két tűzvész esetében ugyanis szándékos gyújtogatásra gyanakodnak. Az egyikben 21, a másikban 15 ember halt meg. A rendőrkézre kerülő gyanúsítottak gyilkosságért felelnek majd, és akár 25 év börtönt is kaphatnak. A rendőrség közzétett egy fantomképet is egy gyanúsítottról, akiről azt feltételezik, hogy köze lehet az egyik tűzhöz.

A hatóságoknak és az elpusztult vagy megrongálódott otthonaikba visszatérő helyieknek ezen kívül a fosztogatókkal is meggyűlik a bajuk. A rendőrök két embert már kihallgattak gyanús viselkedésük miatt, de végül tisztázták őket.

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök csütörtökön országos gyásznapot rendelt el a pusztítás miatt. A legsúlyosabban Marysville-t érintette a tűzvész. A feltételezések szerint az 500 fős településen a lakosság ötöde meghalt, az odaérkezők szerint a város úgy néz ki, mint amit bombatalálat ért. A rendőrség szerint nem kizárt, hogy ezt a tüzet is gyújtogató okozta.