A Kadima áll nyerésre Izraelben

Vágólapra másolva!
A legfrissebb eredmények alapján Cipi Livni pártja, a Kadima szerezte a legtöbb mandátumot az izraeli választásokon, egyetlen mandátummal megelőzve az ellenzéki Likudot. A BBC szerint mindkét tábor győztesnek tartja magát, miközben az eredményekbe még nincs beleszámítva, mintegy 175 ezer izraeli katona szavazata, akik öt-hat mandátum sorsáról dönthetnek.
Vágólapra másolva!

Cipi Livni jobbközép, eddig kormányzó Kadima pártja szoros versenyben, mindössze egy képviselői hellyel megelőzte a Benjámin Netanjahu irányította ellenzéki jobboldali Likudot az izraeli parlamenti választásokon - derült ki a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján szerda hajnalban közzétett részeredményekből.

A BBC szerint a Kadima 28, az ellenzéki Likud pedig 27 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben. A Kadima így várhatóan eggyel kevesebb képviselővel rendelkezik majd jelenlegi mandátumainál, a Likud viszont az eddigi 12 mandátumához képest jelentősen megerősödik.

A nem hivatalos eredmények szerint a harmadik legerősebb párt a szélsőjobboldali Iszrael Béténu (Izrael az Otthonunk) lett 15 mandátummal, negyedik helyen pedig a Munkapárt végzett 13 képviselővel. A Sasz szefárd ultraortodox vallási párt 11 törvényhozót delegálhat a parlamentbe.

A hajnalban közzétett eredményekbe még nincs beleszámítva mintegy 175 ezer izraeli katona szavazata. Ez azt jelenti, hogy még öt-hat mandátum sorsa bizonytalan, ugyanakkor választási elemzők szerint ez már nem fog jelentősen változtatni a végeredményen.

A választási bizottság közlése szerint a választásra jogosultak részvételi aránya elérte a 65,5 százalékot.

Hiába szerezte a Kadima a legtöbb mandátumot a választásokon, nem feltétlenül a legerősebb parlamenti frakció alakíthat majd kormányt. Simon Peresz államfő azt a politikust fogja megbízni a kormányalakítással, akinek a legnagyobb esélye van más pártokkal együttműködve többségi koalíciót létrehozni a parlamentben.

A jobboldali Likud 65 fős többségre tehet szert a szélsőjobboldal és a vallási pártok együttműködésével, míg a legtöbb szavazatot megszerző Kadima elvileg összesen csak 55 képviselő támogatását tudná biztosítani.

Az urnazárás után mind Livni, mind legfőbb riválisa, Netanjahu egyaránt saját magát kiáltotta ki győztesnek, és azt állította hívei előtt tartott beszédében, hogy ő lesz Izrael új miniszterelnöke. A BBC szerint Livni úgy fogalmazott, készen áll arra, hogy ő vezesse az országot, míg Netanjahu szerint a nacionalista tábor győzött.

Az Iszrael Béténu pártnak minden bizonnyal döntő szerepe lesz: várhatóan az a politikus tud majd kormányt alakítani, aki el tudja nyerni Avigdor Liberman ultranacionalista világi pártjának támogatását.