Obama rendezné a kapcsolatokat Iránnal

Vágólapra másolva!
"Kölcsönös tiszteleten alapuló kétoldalú viszonyt" szeretne kialakítani Iránnal Barack Obama amerikai elnök. Ehhez szerinte mind az Egyesült Államoknak, mind az irániaknak meg kell értenie a másik álláspontját. Obama szerint a helyzet rendezésének feltétele, hogy Teherán nem támogathat terrorista csoportokat, és le kell mondania az atomfegyver kifejlesztéséről is.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok nyitni akar Irán felé, hogy megteremthessék a kétoldalú közvetlen diplomácia feltételeit az elkövetkező hónapokban - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök hétfő este Washingtonban. "Keresni fogjuk a nyitás lehetséges útjait (...), hogy személyesen ülhessünk le az asztalhoz" - fogalmazott a beiktatása óta első, főműsoridőben tartott sajtótájékoztatóján.

Az elnök szerint a washingtoni diplomáciai közeledés lehetővé fogja tenni az amerikai Irán-politika megváltoztatását. Obama álláspontja éles váltást jelent elődje, George Bush politikájához képest, amelynek középpontjában Teherán elszigetelése állt. A három hete hivatalba lépett elnök azt mondta: nemzetbiztonsági csapata már keresi azokat a területeket, ahol az Egyesült Államok közvetlenül kapcsolatba léphet Iránnal.

Obama úgy fogalmazott, hogy lát lehetőséget a kölcsönös tiszteleten alapuló kétoldalú viszonyra. Figyelmeztetett azonban, hogy ez nem fog egyik napról a másikra történni, sok bizalmatlanság gátolja a kapcsolatok javulását. Az elnök kijelentette: Iránnak meg kell értenie az amerikai álláspontot, amely szerint a perzsa állam nem támogathat pénzügyileg terrorista csoportokat. Washingtont az is aggasztja, hogy az atomhatalommá váló Irán fegyverkezési versenyt indíthat el, és bizonytalanságot teremthet a Közép-Keleten.

Amerika jelzést küld, hogy másként akarja intézni az ügyeket, és itt az ideje, hogy Irán is hasonlóképpen tegyen - mondta Obama, aki szerint Teheránnak fel kell adnia az atomfegyver megszerzésére irányuló törekvését, be kell fejeznie a terrorista csoportok szponzorálását és fel kell hagynia a harcias nyelvezet használatával Amerika szövetségese, Izrael irányában.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök üdvözölte, hogy Obama tárgyalásokat akar folytatni Teheránnal. Ahmadinezsád az iráni iszlám forradalom 30. évfordulójával kapcsolatos teheráni ünnepségen mondott beszédében kommentálta Obama kezdeményezését. "Irán kész párbeszédet folytatni az Egyesült Államokkal az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján" - mondta Ahmadinezsád, aki kifejezte reményét, hogy az amerikai külpolitikában észlelhető változások "alapvetőek, nem csupán taktikai jellegűek".