Budapesti járatot is töröltek az angliai ítéletidő miatt

Vágólapra másolva!
Hóviharok és heves esőzések sújtották kedden is Nagy-Britanniát, ahol már több mint egy hete tart az évtizedek óta nem tapasztalt, hullámokban érkező havazás. Az országban több száz otthonban nincs áram, számos iskolában tanítási szünetet rendeltek el. Az időjárás miatt ismét több légi járatot törölni kellett, köztük egy budapestit is.
Vágólapra másolva!

Kedden délnyugat felől újabb téli vihar érkezett az Atlanti-óceánról Nagy-Britanniába. Az ország déli-délnyugati térségeiben árvízveszéllyel fenyegető mennyiségű, helyenként 60 milliméter eső hullott, Közép-Angliában és Wales keleti részein 10-20 centiméternyi friss hó esett, a hóvihart 80 kilométeres széllökések kísérték.

Több alacsonyabban fekvő település víz alá került Anglia déli vidékein, sok helyen a tűzoltóknak kellett kimenteniük a vízben rekedt járművek utasait. A meteorológiai szolgálat már a hétvégén hivatalos időjárási riasztást adott ki az érintett térségekre.

A jóval enyhébb atlanti klímához szokott Nagy-Britanniában harminc éve nem volt az ideihez hasonló hideg és havas tél. December és január is sokkal hidegebb volt az átlagnál, a múlt hét eleje óta pedig mindehhez legalább egy nemzedék óta nem látott mennyiségű hó is járult.

A szinte folyamatos hóesés hatalmas felfordulást okoz az erre kevéssé felkészült országban. Elfogyott az utak síkosság-mentesítésére használt szóróanyag, több térségben jobb híján konyhasóval szórták a behavazott utakat.

Az elmúlt egy hétben több száz járatot töröltek a havazás miatt a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtéren, köztük számos budapestit is. Az országra kedd hajnalban rátört vihar miatt ismét járatokat kellett törölni. Az egyik nagy londoni repülőtéren, a várostól északnyugatra fekvő Lutonon törölték a Wizz Air légitársaság reggeli budapesti járatát is, bár a légikikötőben azóta újraindult a forgalom.

Angliában több száz otthonban nincs áramszolgáltatás, Walesben sok iskolában tanítási szünetet rendeltek el az ítéletidő miatt. A brit meteorológia előrejelzése szerint a hét további részében már nyugodtabb időjárásra lehet számítani, lassan megszűnnek a nagy havazások.