Ismét elutasította az oktatási törvényt Gasparovic

Vágólapra másolva!
A szlovák köztársasági elnök szerint alkotmányellenes az oktatási törvény, amely szerint a földrajzi neveket magyarul is ki kell írni a tankönyvekben, ezért ismételten nem írta azt alá. Ivan Gasparovic elutasítása - mivel másodszor történt - a törvények szerint már nem akadálya annak, hogy a törvény április elsején életbe lépjen.
Vágólapra másolva!

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök kitart korábbi álláspontja mellett, és megint nem írta alá a módosított oktatási törvényt, amely a kisebbségi iskolák tankönyveiben lehetővé teszi a földrajzi nevek kétnyelvű - előbb kisebbségi, aztán szlovák nyelvű - használatát - közölte hétfőn Margita Ivanovicová, az elnöki iroda sajtóosztályának képviselője.

Gasparovic szerint a törvény alkotmányellenes, ezért aláírását korábban és most is elutasította. Az államfő decemberben már megvétózta a törvényt, de döntését a szlovák parlament a múlt héten felülbírálta. Gasparovic döntése - az aláírás ismételt elutasítása - a hatályos szabályok szerint azonban már nem akadálya annak, hogy a törvény április elsején életbe lépjen.

Rafael Rafaj, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetője ugyanakkor megerősítette: a nemzetiek már dolgoznak azon, hogy a módosított oktatásügyi törvény ügyét az alkotmánybíróság elé vigyék. "A beadvány szövege várhatóan még a héten elkészül" - nyilatkozott Rafaj hétfőn a SITA hírügynökségnek.

A tankönyvügyet Ján Mikolaj oktatási miniszter (SNS) azon döntése robbantotta ki, hogy a jövőben a szlovákiai magyar tankönyvekben kizárólag szlovák nyelven legyenek feltüntetve a szlovákiai földrajzi nevek. A rendelet azonnal kiváltotta a szlovákiai magyarság tiltakozását, és feszültséget okozott Pozsony és Budapest viszonyában is.

Robert Fico kormányfő novemberben Révkomáromban Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel találkozva nyilvánosan megígérte, hogy rendezni fogják az ügyet.

A szlovák parlament Fico pártjának támogatásával decemberben el is fogadta a módosított oktatásügyi törvényt, amely lehetővé tette a kétnyelvű megnevezések használatát a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben. A Smer olyan értelemben változtatta meg az MKP javaslatát, hogy a kisebbségi tankönyvekben csak azok a földrajzi megnevezések lennének kétnyelvűek, amelyek az adott kisebbség körében közismertek és általánosan használtak. Kiindulási alapnak a 2002 és 2006 közötti kisebbségi tankönyvek szolgálnának.