Rendetlenséget örököltek Obamáék Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Afganisztán rendbetétele az iraki konfliktusnál is keményebb lesz - nyilatkozta Barack Obama térségi megbízottja, Richard Holbrooke, aki szerint az előző kormányzat hatalmas rendetlenséget hagyott rájuk Közép-Ázsiában. Az amerikai tábornokok az iraki leckét alkalmaznák, nehogy a helyzet rosszabbra forduljon, de ehhez több katonára és sokkal nagyobb odafigyelésre lenne szükség.
Vágólapra másolva!

"Sosem láttam még akkora rendetlenséget, mint amekkorát Afganisztánban örököltünk" - mondta ki Barack Obama amerikai elnök afganisztáni megbízottja, Richard Holbrooke a hétvégi müncheni biztonságpolitikai fórumon. Bár az Obama-kormányzat még mindig az USA afganisztáni politikájának felülvizsgálatán dolgozik, Richard Holbrooke szerint már nyilvánvaló, hogy az afganisztáni konfliktus megnyerése még "Iraknál is keményebb lesz".

Az amerikai illetékesek lesújtó képet rajzolnak a közép-ázsiai országról, amelynek rendbetételét Barack Obama a választási kampányban is prioritásként kezelte - írja a BBC. Richard Holbrooke szerint a katonák számának növelése messze nem elég a győzelemhez. "Amire szerintem szükségünk van, az egyrészt rengeteg új elképzelés, másrészt jobb koordináció az Egyesült Államok kormányán belül, jobb koordináció a NATO-szövetségeseinkkel és a többi érintett országgal, valamint az idő, ami alatt a dolgokat rendbe lehet tenni" - mondta Obama megbízottja a müncheni fórumon.

"A csapatok önmagukban nem hatékonyak, egy csomó egyéb dolgot is kell tennünk" - nyilatkozta a konferencián James Jones tábornok, az új amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is. A tábornok szerint "a nemzetközi erőfeszítéseket kellene jobban egységbe rendezni" a siker érdekében.

Kellenek a katonák

Az USA továbbra is elsődleges feladatként kezeli, hogy újabb harcoló alakulatokat küldjenek a térségbe, és erre biztatja szövetségeseit is. Barack Obama korábban már jelezte, hogy az amerikai csapatokat megduplázzák, 60 000 főre emelik Afganisztánban, de Jones tábornok szerint ez a csapatemelés sem elég.

Ezzel kapcsolatban John Hutton brit védelmi miniszter is a "terhek elosztásának szükségességét" hangsúlyozta Münchenben, hozzátéve, hogy a harcoló csapatok jelentik a legértékesebb segítséget a szövetség számára. A NATO-tagországok védelmi minisztereit ugyanakkor megosztja a kérdés, hogy a katonai vagy a civil területeken kellene-e erősíteni, a németek szerint például a civil újjáépítési programok legalább annyira fontosak, mint a katonák.

Iraki mintákat követnek

David Petraeus, az amerikai hadsereg afganisztáni parancsnoka közben azt javasolta, hogy az iraki mintákat és tapasztalatokat alkalmazzák Afganisztánban. A tábornok szerint mindenképpen további stratégiai változásokra lesz szükség, mert a "dolgok könnyen rosszabbra fordulhatnak".

A jövőben az amerikai csapatoknak közelebb kell kerülniük az afgánokhoz, mellettük kell dolgozniuk és élniük - vélekedett Petraeus. Több erőfeszítést kell tenni a helyi megbékélés és a jó kormányzás megteremtésére - tette hozzá.

Richard Holbrooke, aki hamarosan Afganisztánba látogat, hosszú és nehéz küzdelemre számít, amelyben Pakisztánnak és a térség többi országának is alaposan ki kell vennie a részét. "A helyzet nem hasonlít semmihez, amivel eddig szembesültünk" - fogalmazott.