Újabb hóviharok közelítenek Dél-Anglia felé

Vágólapra másolva!
Újabb 20 centiméter friss hó várható Londonban, Anglia és Wales déli részén - figyelmeztetett a brit meteorológiai szolgálat. Nagy-Britanniában harminc éve nem volt az ideihez hasonló hideg és havas tél, sok helyen már elfogyott az utak szórásához szükséges anyag is. Olvadáskor árvízveszéllyel kell majd szembenézni Angliában.
Vágólapra másolva!

Erős széllel kísért újabb nagy hóviharok érkezésére figyelmeztette Nagy-Britanniát vasárnap este a brit meteorológiai szolgálat, amely szerint egyelőre nincs jele az évtizedek óta nem tapasztalt kemény brit tél végének. Az Anglia déli részére, valamint Londonra és Walesre kiadott figyelmeztetés szerint a vihar érkezése hétfő délután várható, és az ítéletidő keddig eltart. Hétfőn hajnalban már elkezdődött a havazás Skócia középső és déli részén, Északnyugat-Angliában és Észak-Írországban.

A front ezúttal délnyugat felől, az Atlanti-óceánról közelít, és először heves esőzést okoz, amely az ország felett hetek óta megült fagyos levegővel találkozva később havazásra vált. Az előrejelzés szerint ahol havazni fog, ott 20 centiméter friss hó várható, máshol 30-40 milliméternyi eső valószínű. Mindez - a már eddig leesett hómennyiséggel együtt - szakértők szerint komoly árvízveszélyt okozhat. A szokatlan hideg is megmarad Nagy-Britannia egyes részein: éjjel a skóciai Aviemore településen mínusz 17 fokot mértek, ami itt északon is ritka.

A jóval enyhébb atlanti klímához szokott Nagy-Britanniában harminc éve nem volt az ideihez hasonló hideg és havas tél. December és január is sokkal hidegebb volt az átlagnál, az utóbbi egy hétben pedig mindehhez legalább egy nemzedék óta nem látott mennyiségű hó is járult. A szinte folyamatos hóesés hatalmas felfordulást okoz az erre kevéssé felkészült országban. A múlt hét eleje óta több száz járatot töröltek a havazás miatt a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtéren, köztük számos budapestit is.

Sok térségben kifogyott az utak síkosság-mentesítésére használt szóróanyag. Spanyolországból már elindult Anglia felé egy teherhajó, rakterében 40 ezer tonna, útszórásra használható sókeverékkel, sőt Tunéziából és Németországból is úton van egy-egy hasonló rakomány, de ezek a szállítmányok szerda előtt nem érik el a brit partokat. Az eddigi havazásoktól különösen sújtott Gloucestershire grófság tanácsa vészintézkedésként 500 tonna konyhasót vásárolt, mert semmilyen más útjégtelenítő anyag nem maradt a térségben.

A jelenlegi helyzetet a sajtó egyre többször hasonlítja össze az utóbbi két és fél évszázad legkeményebb brit telével, az azóta is "Big Freeze"-nek (Nagy fagynak) nevezett 1962-63-assal, amikor karácsonytól márciusig szinte folyamatosan havazott, és a hőmérséklet gyakran süllyedt mínusz 20 fok alá. A brit meteorológusok szerint az idei tél - bár valóban szokatlanul kemény - nem mérhető össze a 47 évvel ezelőttivel.