Kómában haldokló nő életben tartásán ügyködik Berlusconi

Vágólapra másolva!
Előbb kormányrendeletet hozott, majd miután az államfő nem azt írta alá, rendkívüli törvényjavaslatot akar átvinni a parlamenten Silvio Berlusconi olasz kormányfő, hogy megakadályozza egy 17 éve kómában fekvő nő halálát. A nő apja tavaly nyerte meg azt a pert, amellyel azt akarta elérni, hogy hagyják meghalni 1992 óta öntudatlan lányát. Az orvosok pénteken szüntették be Eluana Englaro mesterséges táplálását.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli intézkedést hozott az olasz kormány Eluana Englaro életben tartásáról. A 38 éves, 17 éve kómában fekvő olasz nő apja tavaly novemberben nyerte meg azt a pert, amelyet azért indított, hogy kapcsolják le az életben tartó gépekről és hagyják meghalni lányát. Az olasz legfelsőbb bíróság kimondta, a lány korábban tett olyan kijelentést, hogy inkább meghalna, mintsem mesterségesen életben tartsák, és hogy az orvosok leállíthatják táplálását.

A nőt kedden Udinébe szállították egy magánklinikára, ahol az orvosok beleegyeztek, hogy leállítják az őt életben tartó berendezéseket. A pénteki kormányrendelet azonban úgy szól, hogy egy beteg táplálását "semmilyen körülmények között nem szabad beszüntetni". "A kormány gyors közbelépésére volt szükség, mivel ma reggel beszüntették az érintett vízzel és élelemmel ellátását" - közölte Silvio Berlusconi kormányfő.

Csakhogy a rendeletet nem volt hajlandó aláírni Georgio Napolitano államfő, így az nem emelkedett jogerőre. Berlusconi ezért este nyolcra újra összehívta a kormányt hogy törvényjavaslatot dolgozzanak ki, és nyújtsanak be a parlament elé, amellyel kikényszeríthetik a nő további táplálását. A kormányfő azonban dacol a az államfővel és a bírósággal is és azt ígéri, átviszi a törvényt 2-3 nap alatt a parlamenten - jelentette a BBC News.

A nő 1992-ben, 21 évesen került kómába, egy autóbaleset miatt. Apja azt állítja, a lány mondott neki olyat, hogy nem szeretné, ha mesterségesen tartanák életben, bár írásos nyilatkozatot nem tett erről.

Olaszországban tilos az eutanázia, de a betegeknek joguk van visszautasítani a kezelést. A törvény ugyanakkor nem fogalmaz világosan azzal kapcsolatban, hogy akkor is visszautasíthatja-e a beteg a kezelést, ha az a halálához vezet. Englaro ügye a pápa figyelmét is felkeltette, XVI. Benedek február 2-án a szenvedésre adott hamis válasznak nevezte a bíróság novemberi döntését.