Leállították a gázai segélyezést a kapzsi Hamász miatt

Vágólapra másolva!
Már másodjára fordult elő a héten, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet emberei ENSZ-segélyeket koboztak el a gázai övezetben. Pénteken ezért a szervezet úgy döntött, felfüggeszti a segélyezést. A Hamász magyarázkodik, tévedést emleget és azzal érvel, hogy nem csak a menekült státuszú gázaiaknak, de a többi lakosnak is kell a segítség. Azt is megígérték, hogy visszaadják az elkobzott szállítmányokat.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ legfőbb gázai segélyszervezete pénteken úgy döntött, hogy felfüggeszti a palesztin területre irányuló szállításait, miután a Hamász emberei előző éjjel újabb szállítmányt koboztak el segélyeiből. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken szóvivője útján azt követelte, hogy a palesztin radikálisok azonnal adják vissza az elkobzott szállítmányokat, illetve hogy a Hamász "semmilyen módon ne avatkozzon bele a humanitárius segítség gázai célba juttatásába és elosztásába".

Az UNRWA szerint csütörtök éjjel a Hamász szociális minisztériumának teherautói kétszáz tonna lisztet és rizst vittek el abból a segélyszállítmányból, amelyet az ügynökség importált Egyiptomból, és juttatott el a kerem-salomi átkelőhely palesztin oldalára. Az ENSZ-ügynökség szerint ez már másodszor fordult elő, mivel kedden a Hamász fegyveresei 3500 takarót és több mint 400 élelmiszercsomagot raboltak el a Sati menekülttáborban működő elosztó-központból. Az UNRWA közölte, mindaddig felfüggeszti a segélyek importját, amíg "vissza nem kapja a segélyeket, és a Hamász-kormány hihető biztosítékot nem ad arra, hogy ezek a rablások nem ismétlődnek meg".

A Hamász szerint Ahmad Kurd szociálisügyi miniszter utasítást adott a történtek kivizsgálására. "Minden az UNRWA tulajdonát képező segélyt vissza fogunk adni" - közölték. "A segélyeket tévedésből rakodták át az átkelőhelyen, mivel a kormány egyetlen képviselője sem volt jelen, és a sofőrök nem tudták, hogy a szállítmányok közül mi az, ami UNRWA-é és mi a kormányé" - magyarázkodott a szervezet egyik szóvivője.

Ahmad Kurd közvetve megerősítette az első elkobzást is, amit azzal magyarázott, hogy a segélyekre a gázai lakosság szélesebb rétegeinek van szüksége, nem pedig csupán azoknak, akik menekült státusban vannak, és az UNRWA segélyeinek kedvezményezettjei. A Hamász kormányának főszerepet kell játszania a segélyek elosztásában és az igazságos elosztás ellenőrzésében. "Mi 1,5 millió palesztinért vagyunk felelősek" - mondta. Az iszlamista mozgalom számára létfontosságú, hogy segélyeket tudjon adni a lakosságnak, ahhoz, hogy fenntartsa támogatottságát.