Madarak miatt állt le az Airbus mindkét hajtóműve

Vágólapra másolva!
Mindkét hajtóműbe madár került ezért kellett kényszerleszállást végrehajtania az US Airways repülőgépének januárban a Hudson folyón - derült ki a baleset körülményeinek vizsgálata során. A pilóta olyan bravúrosan tette vízre a gépet, hogy mind a 155 utas túlélte az esetet. A szakértők most azt vizsgálják, milyen madarak kerülhettek a hajtóművekbe.
Vágólapra másolva!

Mindkét hajtóművébe madár került a US Airways Airbusának, amely januárban hajtott végre kényszerleszállást New Yorkban, a Hudson folyón - derült ki a baleset körülményeinek vizsgálata során. A hajtóművekből vett mintákat a washingtoni Smithsonian Intézetben vizsgálják, hogy megállapítsák, milyen fajta madarak lehettek - írja a BBC News.

A két hajtómű közül az egyik leszakadt, amikor a gép a víznek csapódott, ezt a folyómederből emelték ki. A repülési adatok szerint a két motor egy időben mondta fel a szolgálatot, a becsapódások hangjai hangjai tisztán hallhatók miután a pilóta jelezte, hogy egy madárrajnak ütköztek. A baleset körülményeit vizsgáló szakértők szerint a két hajtóműnek nem volt egyéb műszaki jellegű problémája.

A pilóta röviddel felszállás után volt kénytelen letenni a gépet, mivel mindkét hajtómű felmondta a szolgálatot. A gép alig 975 méteres magasságba emelkedett, amikor az ütközések történtek. A repülővel a Hudson folyó felszínére szállt le a kapitány, a kényszerleszállást minden utas túlélte. A pilótát hősként ünnepelték a bravúr miatt.