Kártérítés jár a briteknél a megsemmisült spermaminták után

Vágólapra másolva!
A spermaminta az azt adó férfi saját tulajdona, elvesztése esetén nem vagyoni kártérítést követelhet - döntött egy brit bíróság szerdán. Az ítéletet abban az ügyben hozták, amelyben hat rákbeteg férfi perelte a brit egészségszolgáltatót, kemoterápiás kezelésük előtt leadott spermamintájuk elvesztése miatt.
Vágólapra másolva!

A férfiak spermája saját tulajdonuknak számít - mondta ki egy brit bíróság szerdán. A kártérítési pert hat brit rákbeteg indította, akik kemoterápiás kezelésük előtt spermamintát adtak, amelyet azonban a brit egészségügyi szolgálat - az NHS - elveszített. A döntés után több százezer fontnyi kártérítési követelésre számíthat az NHS, ami miatt várhatóan felülvizsgálják az emberi testrészek jogállására vonatkozó törvényeket - írja a brit Independent.

Az ítéletben a bíró elutasította azt az érvelést, hogy a spermára ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a levágott hajra vagy körmökre. Az a spermaminta, amelyet a férfiak orvosuk a kemoterápia nemzőképességet veszélyeztető hatásaira vonatkozó figyelmeztetése után adtak, saját tulajdonuk volt, amelynek elvesztéséért kártérítést követelhetnek - szólt a ítélet. "Az olyan testrészekkel ellentétben, amelyeket azzal a céllal távolítanak el, hogy megszabaduljanak tőlük - mint a levágott haj, köröm, kioperált testszövet, amputált végtag -, a spermát azzal a céllal adták, hogy megőrizzék." Ennek nyomán a felperesek nem vagyoni kártérítésre jogosultak. A bíró szerint az ügy érdekes kérdéseket vet fel a közjog és a tudomány egyre táguló határainak vonatkozásában.

A hat rákbeteg férfi kemoterápiás kezelésük előtt adott mintákat, hogy azokat később, ha szükség lesz rájuk felhasználhassák utódok nemzésére. 2003-ban azonban a tárolóegységben, ahol az ő sermájukat is őrizték, a folyékony nitrogén szintje a szükséges alá esett, a lefagyasztott sperma felengedett, és a hímivarsejtek elpusztultak. A férfiak úgy vélték, ezzel elvesztették esélyüket, hogy valamikor gyerekük legyen, jóllehet néhányuknak azóta visszaállt a nemzőképessége. Egyikük pedig időközben elhunyt.