Csak napjai vannak hátra a tamil lázadóknak az ország elnöke szerint

Vágólapra másolva!
Már csak napjai vannak hátra a Srí Lanka-i tamil lázadóknak a szigetország elnöke szerint, aki bejelentette: hamarosan teljes vereséget mérnek a szinte teljesen visszaszorított felkelőkre.
Vágólapra másolva!

Napokon belül teljes vereséget mérnek a kormányerők a tamil szakadárok mozgalmára - ígérte a Srí Lanka-i elnök szerdán, az ország függetlenné válásának 61. évfordulóján. Mahinda Radzsapaksze közölte: "a terrorizmus árnya már szinte teljesen elpárolgott. A Tigrisek napokon teljes vereséget szenvednek."

Az elnök a közelgő győzelem bejelentése mellett egyúttal közösségi hovatartozástól függetlenül hazatérésre szólította fel azokat, akik korábban elmenekültek az elmúlt évtizedekben a szigetről a háború miatt.

A szigetország északi és keleti részén a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) elnevezésű szervezet már csak mintegy 200 négyzetkilométernyi területet tart ellenőrzése alatt, amelynek megvédelmezéséért elkeseredett utóvédharcot vív a kormányerőkkel. 2006-ban még 18 ezer négyzetkilométeres területet birtokoltak, itt akartak létrehozni egy független tamil államot.

Közben a Srí Lanka-i ENSZ-misszió szóvivője közölte, hogy fürtös bombák találták el az elmúlt napokban a háborús övezet utolsó működő kórházát. Ez az első eset e lövedékfajta bevetésére a kormányerők részéről azóta, hogy 2006-ban összeomlott a tamilokkal kötött tűzszünet. A szóvivő szerint légi csapásokat is mértek az immár csaknem teljesen üres kórház körzetére. A támadásoknak humanitárius illetékesek szerint legalább 15 halottja volt.